U petak razmjerno toplo, uz južinu, te sve češću kišu

23.12.2021.

18:37

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Slijede nam topliji dani, na kopnu i osjetno, te oblačni i kišoviti, uz južinu često i vjetroviti. Glavnina kiše past će tijekom božićnih blagdana, kada će na Jadranu i područjima uz njega kiša lokalno biti i obilna.

Početkom posljednjeg tjedna u godini bit će manje kiše, a temperatura zraka malo niža. Sredinom tjedna ponegdje bi moglo proviriti i sunce kojeg će uz buru zacijelo biti na Jadranu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" dodatno je komentirala i zaželjela:

"Vrijeme za Božić mnogima neće biti idealno, no barem će računi za grijanje biti manji. Unatoč ne svima povoljnim vremenskim uvjetima, želim vam mirne i radosne blagdane."

A zbog mnogobrojnih upita stručnjaci DHMZ-a objavili su analizu pojave "bijelog Božića" posljednjih 60 godina, koja se nalazi i u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U petak razmjerno toplo, uz južinu, te sve češću kišu

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Na Badnji dan u istočnoj Hrvatskoj osjetno toplije nego u četvrtak. Bit će djelomice sunčano. Uz naoblačenje navečer stiže kiša, najprije na zapad i u Posavinu. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima.

U središnjoj Hrvatskoj vjetrovitije, uz mogućnost olujnih udara jugozapadnog vjetra u Međimurju i Zagorju. Danju iznadprosječno toplo uz temperaturu između 10 i 14 °C. Sunčanih razdoblja bit će u prvom dijelu dana, a uz postupno naoblačenje navečer i u noći kiša.

U petak će najoblačnije biti na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će kiša mjestimice padati već od jutra. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, s olujnim udarima u najvišim predjelima Like i Gorskog kotara. Jutarnja temperatura od 1 do 4 °C u unutrašnjosti, a uz more između 5 i 10 °C. Dnevna od 9 do 13 °C.

Malo kiše past će i ponegdje u Dalmaciji, a sunčanih razdoblja bit će uglavnom uz obalu. Umjeren južni i jugozapadni vjetar jačat će i okretati na jugo. More malo do umjereno valovito. Dnevna temperatura od 9 od 14 °C.

Uz promjenjivu naoblaku povremena slaba kiša moguća je i na jugu Hrvatske, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjereno, ponegdje i jako jugo i južni vjetar, uz većinom malo i umjereno valovito more. Jutarnja temperatura oko 9 °C, a dnevna oko 13 °C."

Sljedećih dana razmjerno toplo, uz čestu kišu

"Božićne blagdane na kopnu će obilježiti oblačno, kišovito i iznadprosječno toplo vrijeme. Češća i lokalno obilna kiša moguća je u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Povremeno će padati i u ponedjeljak, ali vjerojatno slabije. Vjetar će u nedjelju oslabjeti, uz blagi pad temperature zraka.

Na Jadranu nestabilno i razmjerno vjetrovito. Kiša će biti češća nego u unutrašnjosti, lokalno i obilna; na Božić na sjevernom dijelu, a od nedjelje i u Dalmaciji. Umjereno jugo i južni vjetar u subotu prolazno jačaju, pa će biti olujnih udara. Temperatura zraka viša nego proteklih dana.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!