20:45 / 23.11.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U srijedu većinom sunčano, ali na kopnu ujutro magla, bura slabi

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"U srijedu - u sjevernim kopnenim krajevima i četvrtak - većinom sunčano, na kopnu uz jutarnju maglu i mjestimičan mraz, češći u srijedu, dok će u oblačniji četvrtak u gorju i na Jadranu već biti kiše. Jaka i lokalno olujna bura do kraja srijede će oslabjeti, a u četvrtak će zapuhati jako i olujno jugo s kojim počinje razdoblje s diljem Hrvatske čestom kišom, mjestimice i u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, osobito u petak i subotu. U petak će jugo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Uz pad temperature zraka na kopnu mjestimice može biti susnježice i snijega, posebice u gorju.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U srijedu većinom sunčano, ali na kopnu ujutro magla, bura slabi

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u istočnim hrvatskim krajevima prevladavati sunčano uz slab vjetar. Jutro će biti hladno uz temperaturu između -4 i -2 °C, a najviša dnevna od 4 do 6 °C. Mjestimice će biti magle, osobito u Posavini.

Mraz i mjestimična magla ujutro i u središnjoj Hrvatskoj. Magla se može izdići u niski oblačni sloj, osobito u Pokuplju, ali se neće dulje zadržati pa će biti većinom sunčano.

Hladno jutro uz najnižu temperaturu zraka od -5 do -2 °C i u gorju i unutrašnjosti Istre. Nakon mjestimične jutarnje magle prevladavat će sunčano. Vedro ili uz samo malo oblaka i na sjevernom Jadranu, gdje još u prvom dijelu dana valja računati na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru, koja će prema kraju dana oslabjeti. More umjereno valovito i valovito, poslijepodne u smirivanju. Temperatura na moru ujutro od 4 do 8 °C, poslijepodne između 11 i 13 °C.

Toplije nego u utorak i ujutro i danju bit će na srednjem Jadranu, a najniža će temperatura u unutrašnjosti Dalmacije biti uglavnom između 3 i 6 °C. Prevladavat će sunčano, uz umjerenu i jaku buru koja će poslijepodne oslabjeti.

Podjednako i na jugu Hrvatske. Prevladavat će sunčano, pa će i temperatura zraka od jutarnjih 10 do 13 °C, u zaobalju od 6 do 8 °C, poslijepodne porasti na vrijednosti između 15 i 17 °C."

Od četvrtka česte oborine, ponegdje i obilnije

"U četvrtak u unutrašnjosti ujutro mjestimice magla i slab mraz. Zatim umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom u gorju te unutrašnjosti Dalmacije, gdje oborine mogu biti obilne, osobito potkraj četvrtka i u petak. Temperatura zraka u manjem porastu, osobito jutarnja.

Umjereno do pretežno oblačno sljedećih dana bit će i na Jadranu uz povremenu kišu te pljuskove i grmljavinu. Oborina će osobito u Dalmaciji mjestimice biti obilna. Jako i olujno jugo u petak će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!