U nedjelju pretežno sunčano, ali većinom razmjerno svježe, uz buru

23.10.2021.

18:46

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

"Nakon većinom oblačne subote, nedjelja i ponedjeljak bit će sunčaniji, no ujutro hladniji, osobito na kopnu, gdje će ponegdje osim magle biti i mraza. Lokalno dugotrajna magla najvjerojatnija je u utorak, kada će stizati sve više oblaka te mjestimice i kiša, najprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, te u gorju i unutrašnjost Dalmacije. Umjerena i jaka bura prolazno će oslabjeti te u utorak i srijedu u Dalmaciji okrenuti na jugo i južni vjetar.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremila Kristinina kolegica iz Sektora - dr. sc. Petra Mikuš Jurković, a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U nedjelju pretežno sunčano, ali većinom svježije, uz buru 

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčana. Jutro osjetno svježije s mjestimičnom maglom uglavnom u Posavini. Vjetar slab, predvečer i umjeren istočni i jugoistočni. Najviša temperatura zraka oko 13 °C.

Podjednake dnevne vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme. Jutarnja je magla, uz temperaturu oko 2 °C, najvjerojatnija u Pokuplju i na Banovini, no ne može se isključiti ni drugdje, osobito uz obale rijeka. Vjetar uglavnom slab.

U gorskoj Hrvatskoj i umjeren sjeveroistočni, dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare i olujna. Prevladavat će vedrina, no u kotlinama ujutro magla i niski oblaci. Najniža temperatura od 1 °C u unutrašnjosti do 13°C na otocima. Najviše vrijednosti oko 9 °C u gorju te od 16 do 18 °C na sjevernom Jadranu.

U sunčanoj Dalmaciji malo toplije, no puhat će bura, mjestimice s olujnim udarima, pa će more biti malo i umjereno valovito, prema otvorenom dijelu i valovito.

Većinom sunčano, ali i razmjerno vjetrovito uz umjerenu i jaku bura i na samom jugu Hrvatske. Ujutro na obali i otocima temperatura zraka od 12 do 15 °C, u zaobalju niža, a najviša oko 20 °C."

U ponedjeljak još stabilno pa opet ponegdje kiša


"Stabilne vremenske prilike nastavit će se i u ponedjeljak, no magla će ujutro na kopnu biti češća, a nerijetko će se zadržati i veći dio prijepodneva, ponajprije na zapadu, i time utjecati na dnevni rast temperature. U utorak porast naoblake uz mjestimičnu kišu najprije u unutrašnjosti Dalmacije i gorskim predjelima, prema večeri i drugdje. U srijedu će zapuhati umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar.

Na Jadranu će bura prolazno oslabjeti te u utorak i srijedu u Dalmaciji ponegdje okrenuti na jugo i južni vjetar. Nakon sunčanog ponedjeljka slijedi naoblačenje te kiša, ponajprije na sjevernom i srednjem dijelu, osobito u utorak.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!