U utorak oborine rjeđe i slabiji vjetar, ali još ponegdje olujni udari bure

23.01.2023.

17:54

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nastavku tjedna na kopnu će prevladati oblačno, povremeno uz slab snijeg uglavnom u gorju, od petka i drugdje, a kiše će u utorak biti u nizinama. Puhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pri čemu će prema kraju tjedna biti postupno hladnije.

Iako će na Jadranu biti sunčanog vremena, osobito u Dalmaciji, valja i dalje računati na razmjerno vjetrovito vrijeme uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, koja će pojačavati osjet hladnoće, a vjerojatno i ponovno stvarati probleme u prometu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak oborine rjeđe i slabiji vjetar, ali još ponegdje olujni udari bure

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno, povremeno s kišom, češćom na zapadu. Uz slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka bit će između 2 i 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo hladnije, uz temperaturu uglavnom između 0 i 5 °C. Povremeno će biti kiše i sjeveroistočnog vjetra, a samo je mjestimice uz granicu sa Slovenijom te u višem gorju moguća susnježica i snijeg.

Snijega će ponajviše biti u Gorskom kotaru, osobito u drugom dijelu dana, uz podebljanje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, a sunčana razdoblja bit će češća na otocima. Puhat će umjerena do jaka, podno Velebita poslijepodne na udare i olujna bura, a more umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka u gorju između -2 i 2 °C, na Jadranu ujutro između 4 i 7 °C, danju od 8 do 11 °C.

Danju toplije uz temperaturu zraka između 8 i 13 °C i barem djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će jutro biti razmjerno svježe. Puhat će umjerena do jaka bura.

Umjerene bure i istočnog vjetra bit će i na jugu Hrvatske, uz djelomice sunčano vrijeme. Najviša temperatura zraka između 11 i 13 °C, ujutro od 5 do 8 °C, u zaobalju hladnije."

U nastavku tjedna većinom manje oborine, a na Jadranu ponegdje olujna bura

"Sljedećih dana u unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg u gorju, a sunčana razdoblja izgledna su uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. U petak snijeg je povremeno moguć i drugdje, osobito na istoku. U drugoj polovini tjedna ponovno će jačati sjeveroistočni vjetar, uz manji pad temperature zraka.

Postupno hladnije bit će i na Jadranu uz jačanje bure, osobito od četvrtka. Bit će barem djelomice sunčano, uz više oblaka uglavnom na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!