Nepovoljni uvjeti za radove na otvorenom, pričekajte s rezidbom

22.01.2023.

13:30

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Hladno vrijeme, posebice jutra na kontinentu ispod 0 °C, zadržat će se cijeli tjedan, uzduž obale i njezine unutrašnjosti tek krajem razdoblja.

Najniža dnevna temperatura zraka vjerojatno će biti u Gorskom kotaru, i to oko -10 °C. Pri tlu temperatura može biti još niža pa se preporučuje osjetljivo bilje dodatno zaštititi. Najtoplije će pak biti na srednjodalmatinskim otocima, oko 12 °C, dok će najviša temperatura zraka na istoku Hrvatske, oko 8 °C, vjerojatno biti početkom tjedna, a potom s razvedravanjem slijedi postupno sve hladnije vrijeme.

Prema kraju tjedna slijedi smrzavanje površinskog sloja tla, dok temperatura na dubini od 10 cm neće previše oscilirati - srednje dnevne vrijednosti bit će na kontinentu uglavnom oko 2 °C, a uzduž Jadrana između 6 i 9 °C.

Uz obalu i unutrašnjost Dalmacije početak razdoblja obilježit će kišovito vrijeme uz moguću susnježicu, dok će u većini kontinentalnih krajeva biti i snijega, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. U ostatku razdoblja povremeno će mjestimično pasti i malo kiše. Stoga će prevladavati nepovoljni uvjeti za radove na otvorenom. Ipak, potrebno je provjeriti plastenike zbog opterećenja od snijega i otkloniti moguće nedostatke u zaštiti od smrzavanja.

Bez obzira na studen, dubok snijeg ili natopljenu zemlju, uobičajeno je da se svaki vinogradar na Vincekovo zaputi do svoje loze i obavi obrede prema običajima svoga kraja, kojima označuje početak novog vegetacijskog razdoblja. Toplo vrijeme u siječnju prerano je probudilo vegetaciju i mjestimice se već krenulo s rezidbom vinograda, na moru i maslinika. No, s obzirom na vrijeme i hladnoću, s rezidbom ipak valja pričekati povoljnije uvjete.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!