U subotu diljem Hrvatske vrhunac vrućine pa navečer gdjegod pljuskovi

23.07.2022.

00:32

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U subotu u većini kopnenog područja vrhunac vrućine, uz najvišu temperaturu uglavnom između 35 i 40 °C. Prema večeri te osobito u noći na nedjelju u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima bit će lokalnih pljuskova s grmljavinom koji ponegdje mogu biti izraženiji. Nestabilno i u prvom dijelu nedjelje, zatim početkom tjedna kratkotrajno smirivanje, pa ponovno češći pljuskovi i grmljavina. Iako će i dalje biti vruće, pad temperature ipak će se osjetiti. No na Jadranu neće! I dalje će prevladavati suho, sunčano i vruće. Sredinom sljedećeg tjedna mogući je poneki pljusak, uglavnom na sjeveru.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu diljem Hrvatske vrhunac vrućine pa navečer ponegdje pljuskovi

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u subotu će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Poslijepodne i osobito navečer mjestimice umjerena naoblaka, ponajprije u Podravini. Jutro toplo, a najviša dnevna temperatura između 37 i 40 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano i vrlo vruće, pa će na snazi biti vrlo velika opasnost od toplinskog vala. Poslijepodne povremeno umjerena naoblaka, a prema večeri te osobito u noći na nedjelju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom na krajnjem sjeveru. Ponegdje mogu biti izraženiji.

Pretežno sunčano i na sjevernom Jadranu i u gorju, gdje će još jutro biti razmjerno ugodno. Danju će uglavnom u gorju temperatura mjestimice biti niža od 35 °C, dok će na moru biti do 38 °C. Uz obalu ujutro burin, danju maestral.

U Dalmaciji sunčano te vruće i vrlo vruće. Uz obalu ujutro burin, danju jugozapadni, prema otvorenom moru i sjeverozapadni vjetar uz malo valovito more. Temperatura između 34 i 38 °C, u unutrašnjosti i oko 40 °C. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura oko 25 °C.

Vrućinu će i na krajnjem jugu Hrvatske uz obalu malo ublažiti vjetar s mora, jugozapadni i zapadni. U zaobalju oblaka gotovo da neće biti, uz temperaturu oko 38 °C.

Od nedjelje na kopnu manje vruće...

"U nedjelju će vrućina na kopnu popustiti, iako će se temperatura i dalje zadržati oko 30 °C. U prvom dijelu nedjelje još mjestimice može biti pljuskova, uglavnom u sjevernim krajevima. Početkom sljedećeg tjedna sunčanije i ponovno malo toplije, a od utorka češći lokalni pljuskovi uz manji pad temperature zraka.

Na Jadranu i dalje pretežno sunčano te vruće i vrlo vruće. U utorak na sjevernom dijelu moguć je poneki pljusak praćen grmljavinom uz manji pad temperature zraka. Vjetar će biti uglavnom slab, a u nedjelju će bura podno Velebita biti i jaka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!