U petak promjenjivo oblačno, razmjerno toplo, mjestimice malo kiše

22.12.2022.

17:40

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Petak, kao i blagdani koji su pred nama, proteći će uz iznadprosječnu toplinu koja će mnogima omogućiti ugodniji boravak na otvorenom. No povremeno treba računati i na slabu kišu, češću na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Tek prema sredini sljedećeg tjedna moguće je blago zahladnjenje, osobito u kopnenom području.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak promjenjivo oblačno, razmjerno toplo, mjestimice malo kiše

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak će na istoku Hrvatske nakon mjestimične jutarnje magle biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar najniža temperatura između 2 i 4 °C, a najviša dnevna uglavnom 11, 12 °C.

Iznadprosječna toplina obilježit će petak i u središnjoj Hrvatskoj. Jutro malo toplije nego u četvrtak, a uz promjenjivu naoblaku najviša temperatura između 11 i 14 °C. Ujutro je mjestimice moguća magla.

Magla će još češća biti u gorskim krajevima. Osim nje, i u gorju i na sjevernom Jadranu, uz umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice može biti i slabe kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i južni. Jutarnja temperatura zraka između 4 i 7 °C, na moru od 8 do 11 °C, a najviša dnevna od 9 do 12 °C, na Jadranu i do 14 °C.

Na srednjem Jadranu djelomice sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije oblačnije, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Uz slab do umjeren južni vjetar, uz obalu i jugo, najviša temperatura zraka bit će između 13 i 16 °C.

Ugodno toplo za doba godine uz sunčana razdoblja bit će i na jugu Hrvatske. Uz slabo do umjereno jugo more će biti mirno ili malo valovito."

I dalje iznaprosječno toplo, ali posvuda ne i suho

"Predstojeće blagdane obilježit će iznadprosječna toplina, i ujutro i danju. Na Badnjak na kopnu oblačnije, mjestimice uz slabu kišu koja bi do večeri u većini krajeva trebala prestati. Na Božić ujutro mjestimice magla, a danju i sunčana razdoblja, kojih će biti i na blagdan svetog Stjepana. Malo kiše može pasti uglavnom u gorju.

I na Jadranu će blagdani proteći uz promjenjivu naoblaku, većinom slab vjetar te iznadprosječnu toplinu. Sunčanije će biti u Dalmaciji, a malo kiše može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu na Badnjak i Božić.", pripremila je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!