Utorak pretežno vedar i danju topliji, ali ujutro još razmjerno hladan, bura

21.03.2022.

16:23

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Sve do subote oblaka na nebu gotovo i neće biti, a i temperatura će postupno rasti. No, u utorak i srijedu na kopnu još valja računati na mjestimičan mraz, a na Jadranu na umjerenu, ponegdje i jaku buru, na udare podno Velebita i olujnu. Dnevna temperatura zraka bit će sve bliža 20 °C , ponegdje vjerojatno i malo više, osobito u drugoj polovini tjedna. Oblačnije će biti u nedjelju, ali i dalje uglavnom suho, uz samo neznatnu vjerojatnost za kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U utorak vedro i danju toplije, ali ujutro još razmjerno hladno, uz buru

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak Slavoniji, Baranji i Srijemu sunčano uz slab, od sredine dana do umjeren sjeverni vjetar. Jutro hladno uz temperaturu između -4 i -1 °C. Danju će temperatura porasti na 14 do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također sunčano i danju toplije od uobičajenog za doba godine, uz najvišu temperaturu oko 15 °C. Jutro će biti hladno uz mjestimični mraz.

Najhladnije ujutro bit će u gorskim krajevima uz temperaturu i oko -5 °C. Prevladavat će sunčano, a samo rijetko može biti visoke, koprenaste naoblake. Na sjevernom Jadranu će uz sunčano vrijeme ipak dojam kvariti umjerena i jaka, na udare podno Velebita i olujna bura koja će sredinom dana malo oslabjeti. More će biti umjereno valovito, pod Velebitom i valovito. Najviša temperatura u gorju između 10 i 13 °C, a na Jadranu od 14 do 16 °C.

Sunčano i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. U početku umjerena i jaka bura, na udare mjestimice i olujna, sredinom dana će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Poslijepodnevna temperatura između 15 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske temperatura moguće i malo viša, uz sunčano vrijeme i umjerenu buru, koja ujutro te ponovno navečer može biti jaka, na udare i vrlo jaka. Sredinom dana vjetar sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. More umjereno valovito, prema otvorenom moguće i valovito."

I u nastavku tjedna stabilno

"Suho, stabilno, sunčano te postupno sve toplije bit će u unutrašnjosti i sljedeća tri dana, a poslijepodnevna temperatura zraka će u drugoj polovini tjedna biti oko 20 °C. Ipak, u srijedu ujutro još valja računati na slab mraz, osobito u gorju.

Sunčano i postupno toplije bit će i na Jadranu. Uz obalu će ujutro puhati slaba bura, danju uglavnom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!