20:17 / 20.10.2021.

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U četvrtak promjenjivo, južina, ponegdje i kiša te još razmjerno toplo

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Stabilnom vremenu bliži se kraj - tlak zraka pada, južina jača, biometeorološke prilike sve su nepovoljnije. Dolazak promjene najavit će i jutro u četvrtak osjetno toplije nego prošlih dana, te mjestimična kiša, na sjevernom Jadranu vjerojatno i grmljavina.

U svježiji petak kiše će biti u većini krajeva, ponegdje i obilnije, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Tijekom vikenda razmjerno svježe, tijekom subote uz razvedravanje, ali još ponegdje i kišu, osobito u južnijim krajevima. Puhat će umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Od nedjelje na kopnu ponovno mjestimice maglovita jutra.

Početkom novoga tjedna mirnije, uz temperaturu zraka i dalje većinom nižu od prosječne, te u početku stabilno, a vjerojatnost za kišu raste u utorak.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U četvrtak promjenjivo, južina, ponegdje i kiša

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz više oblaka navečer. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura iznad 20 °C, a porast će i jutarnja, na 6 do 12 °C.

Djelomice sunčano i u središnjoj Hrvatskoj. U drugom dijelu dana više oblaka, a navečer i u noći na sjeveru kiša. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar, popodne uz poneki olujni udar. Jutro osjetno toplije, a danju 19 - 20 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, koja će biti češća u Gorskom kotaru i na širem riječkom području, a prema kraju dana može i zagrmjeti. Puhat će umjeren i jak jugozapadni i južni vjetar, u višim predjelima s olujnim udarima. Temperatura podjednaka kao u srijedu ili malo niža.

Promjenjivo i u Dalmaciji. Sunčanih razdoblja bit će više na moru, a oblaka u unutrašnjosti, gdje je mjestimična kiša najizglednija. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, moguće i s ponekim olujnim udarom. Temperatura većinom od 15 do 20 °C.

I na jugu Hrvatske više oblaka uz mogućnost za vrlo malo kiše, uglavnom u zaobalju. Puhat će većinom umjereno, prolazno i jako jugo. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 °C."

U petak svježije, uz kišu, pa stabilnije, uz buru

"U petak na kopnu oblačno s čestom, ponegdje i obilnom kišom. Već u subotu će postupno prestajati i naoblaka se stanjivati, a u nedjelju će prevladavati sunčano. Uz sjeveroistočni vjetar, temperatura će se osjetno sniziti, osobito dnevna, a u nedjelju će i jutro opet biti svježije.

I na Jadranu u petak kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, kojih će u Dalmaciji biti i u subotu, osobito na jugu. U nedjelju će se posvuda razvedriti. Jugo u petak slabi te potkraj dana na sjeveru okreće na buru. Za vikend će bura jačati i širiti se duž obale, a temperatura zraka se malo sniziti, osobito na sjeveru.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!