U subotu većinom sunčano i toplije, ali na kopnu česta magla i niski oblaci

01.10.2021.

15:47

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Stabilne vremenske prilike na početku listopada u unutrašnjosti dijelom obilježavaju i magla i niski oblaci, dok će na Jadranu i subota biti pretežno sunčana i biometeorološki još povoljna - i gotovo bez vjetra.

Zatim će s jugom, te južnim i jugozapadnim vjetrom prvo dolaziti topliji zrak, zatim vlažniji, pa će biti promjenjivije i oblačnije, od utorka opet hladnije, uz povremeno kišu, pa i u obliku pljuskova, a na Jadranu će zapuhati i bura.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu, pogotovo u Istri i na riječkom području malo kiše past će i prije utorka, a u nastavku idućeg tjedna pljuskovi s grmljavinom bit će češći i u Dalmaciji, lokalno vjerojatno i izraženiji."
, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za subotnju emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu većinom sunčano i toplije, ali na kopnu česta magla i niski oblaci

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Prvi listopadski vikend u istočnoj Hrvatskoj bit će sunčaniji od petka. A mjestimice magle i niskih oblaka može početkom subote još biti u Posavini i osobito zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab jugoistočni. Jutro svježije nego u četvrtak, a dnevna temperatura malo viša.

U središnjoj Hrvatskoj i u prvom dijelu subote nerijetko niski oblaci i ponegdje magla, a zatim razvedravanje. Vjetar slab. Najniža temperatura zraka od 7 do 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Prevladavajuće sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom i na zapadu zemlje, a u gorskim predjelima u početku još i podosta niskih oblaka, po kotlinama i magle. Jutarnja magla moguća je i u unutrašnjosti Istre. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu do umjeren južni, na otvorenom krajem dana jugo. Poslijepodnevna temperatura od 19 °C u gorju do 24 °C na obali.

U Dalmaciji pretežno sunčano uz većinom slab vjetar s mora koje će biti mirno do malo valovito. Najniža jutarnja temperatura od oko 10 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 17 °C na moru, a najviša oko 25 °C.

I na jugu Hrvatske će biti gotovo isto vrijeme kao na srednjem Jadranu. Uz slab vjetar, relativno toplo more će biti mirno ili malo valovito. Mnogi će uživati, barem neki vjerojatno i u hodanju - i pritom će im biti sasvim ugodno."

Od nedjelje opet promjenjivije, uz južinu

"Manje ugodno nego u subotu na Jadranu će biti u nedjelju i osobito prvih dana idućega tjedna jer će zapuhati umjereno i jako, ponegdje i vrlo jako jugo. Pritom će postupno biti i sve više oblaka te mjestimice kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, najprije na sjevernom Jadranu i u Istri, a od ponedjeljka sve češće i drugdje. Jutarnja temperatura u porastu, dnevna bez znatne promjene.

Sve oblačnije, ponegdje i s malo kiše bit će i u gorskim predjelima, a u utorak i drugdje u unutrašnjosti, uz mogućnost pljuskova. Zapuhat će umjeren južni vjetar i danju će biti toplo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!