U četvrtak kiša rjeđa i manje obilna, većinom i sunčana razdoblja, bura

17.05.2023.

15:55

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Slijedi postupno smirivanje vremena, uz sve više sunčanih sati i zatopljenje pa će za vikend te početkom sljedećeg tjedna temperatura nerijetko biti i oko 24 °C. No, još će lokalno biti kiše, najčešće u obliku pljuskova, ali kratkotrajnih i s količinom znatno manjom nego proteklih dana. Na sjevernom Jadranu i dalje treba računati na buru, uglavnom umjerenu do jaku.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak kiša rjeđa i manje obilna, većinom i sunčana razdoblja, bura

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U četvrtak će još u Slavonijiu, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, povremeno s kišom. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar bit će razmjerno svježe za doba godine, uglavnom s temperaturom između 13 i 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
pretežno oblačno, ali uglavnom bez oborina. Ipak, još malo kiše može pasti na Banovini i u Posavini. Na krajnjem sjeveru prema kraju dana moguća su sunčana razdoblja. Temperatura većinom između 10 i 15 °C.

Još malo svježije bit će u gorskim krajevima, uz prevladavajuće oblačno vrijeme, te mjestimičnu kišu, količina znatno manjih nego proteklih dana. Sunčanije će biti na sjevernom Jadranu uz umjerenu do jaku buru, podno Velebita na udare i olujnu, pa će i more biti umjereno valovito i valovito.

Djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije, gdje poslijepodne može biti ponekog pljuska. Umjerena, na sjeveru i jaka bura će oslabjeti, a danju će prema otvorenom zapuhati sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Poslijepodnevna temperatura zraka između 19 i 23 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Uz djelomice sunčano vrijeme još neće biti posve stabilno pa su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina."

Sunčanije i toplije, ali ne i stabilno


"Sljedećih dana na kopnu djelomice sunčano i postupno toplije, za vikend uz temperaturu i do 24, 25 °C. No neće biti posve stabilno pa je lokalno moguća kratkotrajna kiša, pa i u obliku ponekog pljuska.

I na Jadranu sunčanije i toplije nego proteklih dana uz lokalne pljuskove, u subotu vjerojatnije na sjeveru, a u nedjelju na jugu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!