Nedjelja većinom sunčana, bura slabi, na kopnu svježe, ujutro magla

16.10.2021.

18:24

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HTV / HRT

"Bura slabi i do kraja nedjelje završit će s njom povezani prometni i drugi problemi. I more će se smiriti. Sunčani dani na Jadranu će biti ugodno topli, a jutra samo rijetkima svježa, bez vjetra - no uz mogućnost magle sve do srijede. Slijedi jačanje jugozapadnjaka i juga te opet promjenjivije i ujutro toplije, a mjestimice će biti i pljuskova.", sažeta je tjedna prognoza za Jadran, koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a. A za kopno je pak dodao:

"I na kopnu će potkraj radnog dijela sljedećeg tjedna porasti naoblaka i vjerojatnost za kišu, kao i temperatura, i to osobito od srijede, kada će s jugozapadnim vjetrom početi dotok toplijeg zraka. Do tada - od nedjelje do srijede - uglavnom sunčano, uz razmjerno hladno noći i jutra , mjestimice s maglom koja bi se mogla zadržavati i veći dio prijepodneva i zbog koje će najviša dnevna temperatura zraka ponegdje biti niža od 15 °C."

Na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika 2" Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. podsjetio je i na tradicionalnu Međunarodnu noć opažanja Mjeseca":

"U subotu navečer će neki možda poželjeti pogledati Mjesec i pridružiti se onima koji obilježavaju noć opažanja Zemljina vjernog pratitelja. Vremenske prilike uz nastavak smanjenja naoblake uglavnom će biti povoljne za takve aktivnosti. Bar za kratko i ako pritom vodite računa o toploj odjeći i slojevitom oblačenju jer nakon zalaska Sunca temperatura na kopnu brzo pada i noću je hladno - kao što će biti i idućih dana."

posebna prognoza za Međunarodnu noć opažanja Mjeseca

posebna prognoza za Međunarodnu noć opažanja Mjeseca

Foto: HTV / HRT

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U nedjelju većinom sunčano, slabija bura, ali jutro svježe, na kopnu magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "I u nedjelju ujutro će magla uobičajena za stabilne jesenske dane mjestimice smanjivati vidljivost u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Danju većinom sunčano, ali ne odveć toplo. Ujutro temperatura na granici mraza, od 1 do 5 °C, a danju do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj, inače danju sunčanoj, ujutro također mjestimice magla, a često i slab mraz. Vjetar će posve izostati, a dnevna temperatura rast će do oko 15 °C.

Na zapadu sunčano s jutarnjom maglom u gorskim predjelima. Vjetar slab, ujutro još duž obale sjevernog Jadrana ponegdje jaka bura, zatim umjeren sjeverozapadnjak. Ujutro u gorju hladno, ponegdje uz slab mraz, a i na obali razmjerno svježe. Dnevna temperatura do 20 °C na obali.

U sunčanoj Dalmaciji danju i malo viša. A jutarnja od 7 °C u unutrašnjosti do 14 °C duž obale. Vjetar će uglavnom biti slab do umjeren sjeverozapadni, samo ujutro mjestimice još jaka bura. More u smirivanju na malo i umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske
većinom sunčano. Ujutro ponegdje jaka bura brzo će oslabjeti i okrenuti na vjetar s mora. Ujutro temperatura od 10 do 14 °C, a danju podjednako toplo i u moru i uz njega - oko 20 °C."

Početkom novoga tjedna stabilno


"Idućih dana na Jadranu pretežno sunčano uz slab do umjeren sjeverozapadnjak, od srijede jugo. Temperatura se neće bitnije mijenjati i najčešće će biti oko 20 °C, a najveća meteozanimljivost nekima će biti mjestimična jutarnja magla.

Veći dio idućeg tjedna na kopnu stabilno - djelomice sunčano, ujutro hladno i često s maglom, koja bi se ponegdje mogla i dulje zadržavati te pritom jako utjecati na najvišu temperaturu zraka, koja će pak u područjima s kratkotrajnijom maglom ili bez nje biti oko 15 °C. S južinom od srijede osjetno toplije, mjestimice moguće i iznad 20 °C.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!