U utorak česta kiša, ponegdje i obilna, jako jugo i bura, razmjerno svježe

15.05.2023.

17:56

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak u većini Hrvatske najnepovoljniji dan u ovome tjednu jer slijede nove obilne oborine koje će biti nepovoljne za rastuće vodostaje rijeka, osobito u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Kiše, osobito na Jadranu i u obliku mjestimičnih izraženijih pljuskova, bit će još i u srijedu, a zatim manje. No uz porast temperature i nestabilan zrak, prema kraju tjedna i dalje ostaje mogućnost pljuskova.

Osim kiše, probleme na Jadranu i uz njega stvarat će i u utorak, na jugu još i srijedu,jako i olujno jugo, a na sjevernom pak dijelu bura, koja će potrajati.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zbog nepovoljnih vremenskog i posebice hidrološkog stanja stručnjaci DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak opet česta kiša, ponegdje i obilna, jako jugo i bura, razmjerno svježe

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U prvom dijelu utorka u istočnoj Hrvatskoj pretežno oblačno, povremeno s kišom. Potom će biti kraćih sunčanih razdoblja, ali osobito prema večeri i pljuskova s grmljavinom, ponegdje izraženijih. Bit će vjetrovitije uz većinom umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a poslijepodne i toplije nego danas - i do 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
kišovito, ponegdje i s grmljavinom, a pogotovo na području karlovačke županije te navečer na sjeveru oborina će biti obilna uz prijeteće poplave. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočnjak. Svježe, a temperatura uglavnom neće prelaziti 17 °C.

Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima sutra dakako i na zapadu zemlje. Osobito će u gorju oborina mjestimice biti obilna što je nepovoljno za poplavljena područja, a može prouzročiti i nove poplave. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni, u Lici i jugoistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura i istočnjak uz umjereno valovito i valovito more. Dnevna temperatura većinom niža nego u ponedjeljak.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, ponegdje i izraženijim. Probleme bi moglo stvarati i jako do olujno jugo te jače valovito more. Najviša temperatura zraka od 18 do 21 °C, a ujutro duž obale oko 16 °C.

Podjednako će biti i na jugu Hrvatske. Stoga, osim juga i velikih valova koji na otvorenom mogu dosezati i 4 metra, problema može biti i zbog izraženijh pljuskova i grmljavine."

I dalje povremena kiša, najčešća u srijedu


"U iduća tri dana u unutrašnjosti sve rjeđe i manje kiše. No ponegdje su još mogući i jači pljuskovi s grmljavinom, osobito u srijedu, a u gorju tada i obilnija kiša. Vjetar do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a toplije u istočnoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i sunčanog vremena.

Na Jadranu u srijedu
promjenjivo, povremeno s kišom i grmljavinom. Potom postupno sunčanije pri čemu se smanjuje vjerojatnost ponekog pljuska, a dnevna temperatura raste. Puhat će umjerena do jaka bura, a u srijedu u Dalmaciji još i jugo.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza Tomislava Kozarića, pripremljena za "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!