Nastavljaju se povoljni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika

14.05.2023.

17:47

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Podovi zemlje / HRT

Klimatske promjene ne pogađaju jednako sve dijelove svijeta. Dok je u Hrvatskoj u tijeku relativno kišno proljeće, jugom Europe već sada vlada dugotrajna suša, koja najviše pogađa poljoprivrednike u Španjolskoj. Stoga je punjenje vodnih rezervi zalog za budući tijek vegetacijske sezone.

U novome tjednu i dalje nestabilno uz izmjenu kišnih i suhih dana u gotovo svim krajevima tijekom cijelog razdoblja. Najviše kiše vjerojatno sredinom tjedna, i to na jugu Dalmacije. Stoga će se nastaviti povoljni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika pa je potrebno redovito pratiti dnevne prognoze oborine i obilaziti nasade kako bi se primijenila odgovarajuća zaštita - u vinogradima od crne pjegavosti i peronospore, a u maslinicima od maslinovog moljca.

Razmjerno hladno i vjetrovito vrijeme nije pogodovalo akumuliranju topline u biljkama te je primjetno blago zaostajanje vegetacije. U idućim danima vrijednosti temperature zraka uglavnom oko prosjeka za ovo doba godine. Najviša dnevna temperatura zraka vjerojatno će od sredine tjedna biti između 19 °C na kontinentu i 25 °C uz obalu. Najniže vrijednosti ipak početkom tjedna - u gorju oko 8 °C, ali opasnosti od mraza više nema.

S obzirom na vlagu u tlu, temperatura tla će se tek blago povisiti. Tako će srednja dnevna temperatura tla u sjetvenom sloju u nizinama vjerojatno biti oko 18 °C, u gorju oko 15 °C te uzduž Jadrana oko 22 °C. Suhe dane, tamo gdje je moguće, poželjno je iskoristiti za plitku obradu tla kako bi se održala prozračnost i otklonili korovi, kojih je sve više.

Dakle, obzirom na kišu i moguća mjestimična grmljavinska nevremena pratite dnevne prognoze oborine, između ostaloga - i u aplikaciji HRT METEO te ako još niste, svakako je poželjno već sada preventivno postaviti zaštitne mreže od tuče.      

Galerija
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRT
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Podovi zemlje/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!