U srijedu još većinom suho, ponegdje i vruće

14.09.2021.

15:18

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

Za razliku od prošla dva tjedna - diljem Hrvatske prilično dugotrajno stabilnog, suhog i sunčanog kasnoljetnog vremena, kakvo nije baš često početkom rujna - od srijede slijede promjenjiviji dani - najprije uz zamjetniju južinu, te još u srijedu i četvrtak čestu vrućinu, pa od kišovitijeg petka osjetno svježiji. Jesen stiže!

Pritom će se do kraja ovoga tjedna i početkom sljedećega u većini Hrvatske barem malo umanjiti dosadašnja suša, kakva se u prvoj polovici rujna u posljednjih šesdesetak godina dogodila samo nekoliko puta, gdjegod čak i rjeđe.
U Pazinu, primjerice, a vjerojatno i još mjestimice - samo jednom - 1973 godine. Ali tada je barem od početkom lipnja do kraja kolovoza bilo malo kišovitije nego ove godine...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U srijedu još većinom suho, ponegdje i vruće

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu još u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano te i dalje iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu oko 30 °C. Ujutro rijetko gdje može biti kratkotrajne magle, a prema večeri i umjerene naoblake.

Djelomice sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj od sredine dana, a prema večeri još oblačnije. Najniža temperatura bit će viša nego u utorak, a danju će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Vrlo toplo bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu, a jutarnja svježina osjetit će se osobito u Lici. Bit će djelomice sunčano, prema večeri i u noći uz više oblaka te vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, navečer i u noći na sjevernom Jadranu jugo.

Slabog do umjerenog vjetra s mora bit će danju i u Dalmaciji, a more će biti mirno ili malo valovito. U početku će prevladavati sunčano, a zatim uz porast naoblake navečer i u noći mala je vjerojatnost za kratkotrajnu mjestimičnu kišu ili poneki pljusak.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske, uz vrlo toplo vrijeme i temperaturu podjednako razmjerno visoku kao u utorak. Bit će vrlo toplo, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 23 i 25 °C. Vjetar većinom slab jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni."

Od četvrtka promjenjivije


"Promjena vremena u većini unutrašnjosti Hrvatske stiže u petak uz kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, pri čemu će i danju biti manje toplo. Prije toga, u četvrtak poslijepodne mjestimice je moguća kratkotrajna slaba kiša ili poneki pljusak, ponajprije na sjeverozapadu, a u subotu je povremena kiša češća u gorju.

Na Jadranu glavnina oborina također vjerojatno u petak, kada je mjestimice na sjevernom dijelu moguća i obilnija kiša. Povremeno će je biti i u subotu, uz postupni pad temperature zraka. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, potkraj subote na sjevernom dijelu nakratko i bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!