U ponedjeljak sunčano i još toplije, većinom vruće

13.08.2023.

Zadnja izmjena 20:01

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U novome tjednu većinom sunčano i vruće, na Jadranu uz tople noći, ali od utorka ne i sasvim stabilno.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak sunčano i još toplije, većinom vruće

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ostaje sunčan, tek ponegdje s malo oblaka. Ujutro nakratko uz Savu ponovno može lokalno biti magle, a najniža temperatura bit će od 12 do 14 °C. Danju vruće - najviša temperatura između 30 i 32 °C, te slab do umjeren istočni vjetar.

Novi tjedan u središnjoj Hrvatskoj počinje s vedrinom, slabim vjetrom te još malo višom temperaturom. Rano ujutro bit će oko 15 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle, a poslijepodne vruće - oko 30 °C.

Na sjevernom Jadranu će temperatura zraka i u ponedjeljak rasti do 33 °C, a u Lici do 28 °C. Posvuda na zapadu zemlje obilje sunca, tek ponegdje u gorju popodne može biti male naoblake. U kotlinama ujutro mjestimice magla. Vjetar do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, popodne vjetar s mora koje će biti mirno i malo valovito.

U Dalmaciji sunčano no u njezinoj unutrašnjosti poslijepodne postoji mogućnost za slab razvoj oblaka. Ujutro burin, a od sredine dana slab do umjeren većinom jugozapadni vjetar uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura od 30 °C na obali do 33 °C u zaobalju, a jutarnja podjednaka nedjeljnoj.

Topla noć bit će i na jugu Hrvatske, danju vruće - oko 30 °C, a u dolini Neretve i više. Sunce će dominirati nebom uz možda poneki oblačić nad kopnom, odakle će ujutro puhati burin. Poslijepodne pak uglavnom slab jugozapadnjak, na otvorenom u okretanju na sjeverozapadnjak uz moguće umjereno valovito more."U nastavku tjedna pretežno sunčano, ali ne i sasvim stabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Iako u nastavku idućeg tjedna u unutrašnjosti ostaje sunčano, ipak treba računati na slab do umjeren dnevni razvoj oblaka. Od srijede i na malo nestabilnije vrijeme, uz malu vjerojatnost za popodnevni lokalni kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar većinom slab, u utorak ponegdje umjeren istočni i jugoistočni. Danju vruće, a jutra toplija.

Na Jadranu iduće noći tople, a najviša dnevna temperatura zraka između 30 i 34 °C. Prevladavat će sunčano, no na jugu ne i posve stabilno, pa poslijepodne postoji mogućnost ponekog pljuska i grmljavine, najvjerojatnije u utorak. Ujutro većinom burin, a poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!