U utorak uglavnom suho i sunčano, ali svježije, ponegdje jaka bura

13.06.2022.

19:41

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: Vrijeme / HRT

"Sljedećih tjedan dana prevladavat će sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a oblačnije i nestabilnije bit će u utorak poslijepodne u Dalmaciji, te vjerojatno u većini krajeva u drugom dijelu četvrtka i tijekom petka, kada su opet mogući pljuskovi s grmljavinom.

U utorak će biti svježije, uz umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu umjerenu i jaku buru, pod Velebitom s olujnim udarima, zatim opet danju toplije, sa slabijim vjetrom, ali će jutra u srijedu i četvrtak na kopnu biti svježija.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak uglavnom suho i sunčano, ali svježije, ponegdje jaka bura

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Utorak će na istoku Hrvatske početi djelomice sunčano, a još u noći mjestimice može pasti malo kiše. Popodne posvuda sunčanije. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura niža nego u ponedjeljak, uglavnom od 24 do 26 °C.

Sjeverni vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, a oslabjet će potkraj dana. Bit će većinom sunčano, sredinom dana i popodne prolazno s umjerenom naoblakom. Dnevna temperatura od 24 do 26 °C.

I na zapadu pretežno sunčano, osobito na sjevernom Jadranu. U gorju ujutro mjestimice više oblaka, uz mogućnost za još malo kiše. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na moru umjerena i jaka bura s olujnim udarima uglavnom pod Velebitom. Popodne će vjetar oslabjeti. Dnevna temperatura u gorju od 22 do 25 °C, a na moru od 28 do 30 °C.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. No popodne je uz dnevni razvoj oblaka moguć poneki pljusak, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Umjerena i jaka bura popodne će slabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar.

I na jugu Hrvatske će prijepodne puhati bura, a zatim sjeverozapadni vjetar. Prevladavat će sunčano, a uz dnevni razvoj oblaka poneki pljusak moguć je uglavnom u zaobalju. Dnevna temperatura zraka oko 30 °C."

Ponovno toplije, od četvrtka nestabilnije

"Iduća dva dana na kopnu će prevladavati sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. U četvrtak navečer na zapadu i sjeverozapadu zemlje ponovno će biti nestabilno s pljuskovima i grmljavinom. U petak će se proširiti i na ostale predjele, a ponovno će zapuhati i sjeverni vjetar. Danju će biti vrlo toplo, u četvrtak i vruće.

Na Jadranu i dalje ljetni ugođaj uz obilje sunčanov vremena i vruće dane. No u petak bi u Dalmaciji osvježenje mogao donijeti poneki izolirani pljusak praćen grmljavinom. Najizgledniji su u njezinoj unutrašnjosti, no ne mogu se isključiti ni duž obale. Puhat će umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a u petak će opet zapuhati bura i jačati.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!