U četvrtak sunčanije, bura te ujutro hladnije, ponegdje mraz, magla

13.10.2021.

18:34

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"U idućih šest dana bit će uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz blagi porast temperature, te na moru do vikenda razmjerno vjetrovito.

Na kopnu će u četvrtak i petak jedno od obilježja vremena biti i jutarnji mraz, a krajem ovoga tjedna i početkom sljedećega mjestimična jutarnja magla jer će jačati temperaturna inverzija.

Na Jadranu sve do subote treba računati na često jaku buru s olujnim udarima, osobito podno Velebita i Biokova te na poteškoće u prometu, zatim slabiji sjeverozapadnjak pa jugozapadnjak.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U četvrtak barem djelomice sunčano, uz buru, te ujutro hladnije, ponegdje na kopnu uz mraz i maglu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz više vedrine nego oblaka. Zatim će biti uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku i sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutro hladnije nego u srijedu, uz lokalno slab mraz pri tlu i maglu, ponajprije u zapadnoj Slavoniji.

Veća vjerojatnost slabog mraza i mjestimice magle ujutro je u središnjoj Hrvatskoj, gdje najniža temperatura nerijetko može biti oko 0 °C. Danju pretežno sunčano, od sredine dana s umjerenom naoblakom, a vjetar slab do umjeren sjeveristočni i sjeverni. Najviša temperatura oko 13 °C.

Najsvježije će biti u gorskoj Hrvatskoj, po kotlinama ujutro s mrazom i lokalno moguće maglom. Prevladavat će sunčano, osobito na sjevernom Jadranu, a u gorju ponegdje umjerena naoblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima. Najviša temperatura od 8 °C u Lici i Gorskom Kotaru do 16 °C na obali, a najniža po kotlinama i oko -2 °C, pri tlu i niže.

Vjetrovito, svježe i sunčano u srijedu će biti u Dalmaciji. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima uz umjereno valovito i valovito more. Najniža temperatura od 5 °C u untrašnjosti Dalmacije do 12 °C na otocima, a poslijepodne na obali oko 17 °C, u Zagori oko 13 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, također uz umjerenu i jaku, na udaru ponegdje i olujnu buru te valovito more. Najviša dnevna temperatura većinom od 17 do 19 °C, a jutarnja podjednaka ili malo niža nego u srijedu, no zbog bure će se činiti hladnije."

U nastavku tjedna stabilno i malo toplije

"U nastavku tjedna vrijeme se u unutrašnjosti neće bitno mijenjati, osim što će vjetar oslabjeti i temperatura lagano rasti. Pritom će se ujutro smanjivati vjerojatnost slabog mraza, a povećavati vjerojatnost magle. Prevladavat će suho i barem djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom.

Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno i vedro, uz umjerenu i jaku buru koja će prema kraju tjedna postupno slabjeti. Temperatura u blagom porastu, no do ugodnijih vrijednosti, viših od 20 °C, morat ćemo pričekati idući tjedan.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!