Volite li više svježije ljeto - uživajte u utorku. Od srijede novo zatopljenje.

11.07.2022.

19:22

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka, ali samo rijetko gdje na zapadu može pasti malo kiše.

Od srijede sunčanije i osjetno toplije. Štoviše, do kraja radnog tjedna - na Jadranu i dulje - ponovno će dominirati vrućina pa raste vjerojatnost pojave novog toplinskog vala, osobito za vikend na Jadranu, gdje će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju pak sjeverozapadni vjetar, uz obalu zapadni i jugozapadni.

Valja spomenuti kako će na kopnu u petak opet biti nestabilnije, uz mogućnost lokalnih pljuskova, a za vikend i malo manje toplo.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" podsjetila je i na temperaturu mora, rijeka i jezera:

"Bura je malo izmiješala more, pa se možda neki žale da njegova temperatura nije idealna, no u danima koji dolaze osvježenje će biti dobrodošlo, ne samo u moru nego i u mnogim rijekama i jezerima."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Volite li više svježije ljeto - uživajte u utorku. Od srijede novo zatopljenje.

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčan, a prema večeri razvedravanje. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka oko 12 °C, a najviša do 25 °C.

Podjednako ili malo toplije u oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj, gdje poslijepodne lokalno može biti pokojeg pljuska, uglavnom uz granicu sa Slovenijom i u Pokuplju. Vjetar većinom slab, u gorju ponegdje umjeren sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu ujutro laba do umjerena bura, a danju prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz obalu i zapadni te jugozapadni vjetar. Uz povremeno umjerenu, pa i povećanu naoblaku mjestimice može pasti malo kiše, uglavnom u Gorskom kotaru i Istri. Jutro u unutrašnjosti ponovno razmjerno svježe uz najnižu temperaturu između 10 i 15 °C. Duž obale i na otocima od 19 do 21 °C, a najviša dnevna od 23 °C u gorju do 29 °C na moru.

U Dalmaciji još toplije, ponegdje uz najviše vrijednosti i oko 30 °C. Uz barem djelomice sunčano vrijeme, u noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, zatim umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Sjeverozapadnjaka i zapadnjaka u poslijepodnevnim satima bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti najviše sunčanog vremena. More malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 31 °C."

Ponovno toplije, danju većinom i vruće

"U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti će prevladavati sunčano vrijeme i temperatura zraka bit će u osjetnom porastu. Zatim u petak sparina i porast naoblake. Ponegdje će pasti i malo kiše, najprije u gorskim i središnjim predjelima, a navečer u Slavoniji i Baranji.

Na Jadranu će dominirati nebesko plavetnilo, koje će u srijedu povremeno ukrašavati malo visokih, koprenastih oblaka. Noću će uz obalu popuhivati do umjeren burin, a danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!