Nedjelja većinom sunčana i razmjerno topla, još uz buru i tramontanu

11.06.2022.

21:00

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Sljedećih će dana prevladavati suho, sunčano i iznadprosječno toplo, osobito na Jadranu, gdje će još uglavnom u nedjelju prijepodne biti ponegdje jake i olujne bure.

U drugom dijelu ponedjeljka i u noći na utorak uz prolazno više oblaka mjestimice u unutrašnjosti može pasti malo kiše, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju većinom sunčano i razmjerno toplo, uz buru i tramontanu

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju na istoku Hrvatske većinom sunčano i vrlo toplo. Puhat će povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 14 do 17 °C, a najviša dnevna između 27 i 29 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prevladavati sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorju sredinom dana i poslijepodne umjerena naoblaka. Uz obalu će ujutro i prijepodne puhati jaka, podno Velebita i olujna bura koja će poslijepodne slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 13 °C, na moru između 17 i 21 °C. Najviša dnevna od 23 do 26 °C, uz obalu između 26 i 29 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, vrlo toplo i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka. Puhat će jaka ujutro i prijepodne mjestimice i olujna bura, koja će sredinom dana slabjeti i prema otvorenome moru okretati na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, na obali i otocima između 20 i 23 °C, a najviša dnevna uglavnom od 28 do 31 °C.

I na jugu Hrvatske vrlo toplo i vruće, uz obilje sunčanog vremena. Puhat će jak, mjestimice i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito."

Početkom tjedna na kopnu nestabilnije

"Na kopnu idućih dana pretežno sunčano i vrlo toplo. U ponedjeljak u drugom dijelu dana i u noći na utorak uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše i to u obliku lokalnih pljuskova. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu obilje sunčanog vremena, osobito u Dalmaciji, te vrlo toplo i vruće. U ponedjeljak i srijedu vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a u utorak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prolazno umjerena do jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!