U petak promjenjivo, povremena kiša, ujutro svježije, a danju malo toplije

11.05.2023.

19:55

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Sljedećih tjedan dana teško je izdvojiti onaj kad kiše neće biti barem ponegdje. Mjestimice obilnija ponovno je vrlo vjerojatna u nedjelju, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, a valja upozoriti i na gdjekad jako i olujno jugo, posebice u nedjelju te vjerojatno u utorak. Temperatura zraka bit će i dalje uglavnom niža od uobičajene za sredinu svibnja, ali uz povremena sunčana razdoblja ipak viša nego tijekom četvrtka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak promjenjivo, povremena kiša, ujutro svježije, a danju malo toplije nego u četvrtak

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito poslijepodne, kada mogu biti izraženiji. Puhat će slab do umjeren, uz nestabilnosti povremeno i jak jugoistočni i istočni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 18 i 20 °C.

Manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj. Prijepodne pretežno oblačno, povremeno s kišom. Poslijepodne sunčana razdoblja, ali i dalje mogućnost kiše pa i u obliku ponekog pljuska s grmljavinom.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo uz sunčana razdoblja, ali i veliku vjerojatnost za povremenu kišu, osobito u obliku lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. I u gorskim krajevima povremeno kiša, uz mogućnost i izraženijih pljuskova, osobito u Lici. Vjetar većinom slab, na moru do umjeren, ujutro uz obalu bura, zatim južni vjetar i jugo. Najviša temperatura zraka između 17 i 19 °C, u gorju od 12 do 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova koji lokalno mogu biti izraženiji, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar umjeren južni i jugo, ponegdje i jugozapadni, a more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka između 17 i 21 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na jugu Hrvatske. Pljuskovi će biti češći u prvom dijelu dana, a sunčanije poslijepodne. Puhat će umjereno, na krajnjem jugu i jako jugo, prema otvorenom moru i južni vjetar."

I dalje nestabilno


"I do kraja tjedna na kopnu valja računati na povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom. U nedjelju kiša mjestimice obilnija te hladnije, a češća sunčana razdoblja vjerojatnija su početkom sljedećeg tjedna.

Promjenjivo će biti i na Jadranu, uz česte lokalne pljuskove, osobito u nedjelju moguće i izraženije. Puhat će jugo, u nedjelju i jako, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!