I početkom tjedna još stabilno te osobito danju iznadprosječno toplo

10.09.2023.

17:44

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u prvim danima novog tjedna nastavlja se sunčano i vruće, uz i dalje visok, gdjegod i vrlo visok UV indeks - mjeru jakosti sunčeva zračenja.

U srijedu nestabilnije, uz porast naoblake, jugozapadnjak i jugo, a još veća vjerojatnost pljuskova i grmljavine bit će u četvrtak, uglavnom na sjevernom Jadranu i u većini unutrašnjosti. Dnevna temperatura zraka će se sniziti pa će u nastavku tjedna biti primjerenija sredini rujna, uz većinom suho vrijeme.

I početkom tjedna stabilno te osobito danju iznadprosječno toplo

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U ponedjeljak u istočnim hrvatskim krajevima sunčano, čak i vedro, tek rijetko ujutro s kratkotrajnom maglom. Vjetar slab. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 14 °C, a poslijepodne između 30 i 32 °C.

Vedrina i u središnjoj Hrvatskoj, a kao i u nedjelju, jutarnja magla bit će lokalna i kratkotrajna, najvjerojatnija u Moslavini, Posavini i na Banovini. Najviša dnevna temperatura oko 30 °C, a ujutro oko 14 °C.

Kratkotrajna jutarnja magla i svježina i po kotlinama gorske Hrvatske, a danju će cijeli zapad zemlje biti "okupan" suncem uz temperaturu zraka između 27 i 31 °C. Podno Velebita ujutro gdjegod umjerena bura, a poslijepodne na sjevernom Jadranu vjetar s mora koje će biti mirno i malo valovito.

Mirno ili malo valovito more bit će i na sunčanom srednjem Jadranu, gdje će samo ponegdje sredinom dana zapuhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža noćna temperatura zraka od 19 do 23 °C, a najviša dnevna oko 31 °C. U unutrašnjosti Dalmacije ujutro svježije, a poslijepodne i do 33 °C.

Kad je vrijeme u pitanju, prvi dan novog tjedna bit će isti i na jugu Hrvatske - obilje sunca, vedrina i uglavnom slaba dnevna cirkulacija vjetra uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 30 °C na obali do 33 u dolini Neretve."


U utorak još sunčano i vruće pa nestabilnije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Većinom vruće na kopnu i sljedeća dva dana. Nakon sunčanog utorka s mjestimice jutarnjom maglom, u srijedu postupan porast naoblake i nestabilnije, a navečer u najsjevernijim krajevima već može biti i pljuskova s grmljavinom. U četvrtak će biti česti, moguće i izraženiji, te će pritom osvježiti. U srijedu će zapuhati umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak i zapadnjak, te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak.

Na Jadranu u utorak
pretežno sunčano i vruće, a zatim povremeno više oblaka. U srijedu još uglavnom suho, a u četvrtak su mjestimični pljuskovi i gmljavina mogući ponajprije na sjevernom Jadranu gdje mogu biti i izraženiji. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, u četvrtak u okretanju na sjeverozapadnjak i buru. Temperatura u blagom padu.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!