Tlo povoljne temperature, ali i dalje nužno navodnjavanje

10.09.2023.

13:31

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Iznadprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine potrajat će još nekoliko dana, potom slijedi kratkotrajno blago osvježenje.

Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti do sredine tjedna u gotovo svim krajevima i vrijednosti će se kretati oko 33 °C u nizinama i na krajnjem jugu, gdje će biljke i dalje biti pod toplinskim stresom s obzirom da se u većini mjesta noćne vrijednosti neće spuštati ispod 20 °C. Stoga će navodnjavanje biti nužno, posebno jer je uzduž Jadrana mala vjerojatnost značajnije oborine.

U kontinentalnim krajevima sredinom tjedna osvježenje će donijeti mala količina oborine, ali nije isključena i mogućnost lokalnog nevremena praćenog grmljavinom. Stoga je poželjno na vrijeme pobrati svo dozrelo voće i povrće. Nakon kiše potrebno je obići nasade, jer će biti povoljni uvjeti za razvoj biljnih bolesti i štetnika.

Vrijeme je sjetve uljane repice, a polako počinju i pripreme oranica za sjetvu ozimih kultura. Kako se kukuruz ove godine neuobičajeno dugo zadržava na poljima i još nije u fazi berbe, sjetva će ponegdje kasniti. No, temperatura tla za sjetvu jesenskih povrtnih kultura i više je nego povoljna. Blitva, matovilac, razne salate, rotkvice i luk srebrenac brzo će nicati jer će srednje dnevne vrijednosti temperature tla na 10 cm dubine vjerojatno biti između 21 °C u gorju i 31 °C uzduž Jadrana.

Dakle, veći dio razdoblja bit će suho i sunčano vrijeme, a na kontinentu prolazna nestabilnost u dane pred vikend. Navodnjavanje je neophodno, a kako bi sačuvali vlagu u tlu mogu se primijeniti tehnike malčiranja i plitka obrada tla.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!