U nedjelju u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i obilnija, uz grmljavinu

10.06.2023.

20:37

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Promjenjivo i nestabilno nastavlja se i tijekom vikenda - štoviše, u nedjelju će na kopnu kiša i pljuskovi biti još češći. Zatim slijede tri sunčanija i stabilnija dana, ali ne i toplija, nego uz svježija jutra. Od četvrtka ponovno je moguća povremena oborina, pa i u većim količinama. 

Dugotrajne stabilizacije nema ni na moru - u drugoj polovini idućeg tjedna ponovno promjenjivo s kišom i pljuskovima. A uglavnom suho te djelomice i pretežno sunčano bit će od ponedjeljka do srijede, nakon još nestabilnog vremena u nedjelju. U nedjelju će zapuhati i bura, koja će zatim prolazno biti i jaka, podno Velebita s olujnim udarima.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju u većini krajeva povremena kiša, ponegdje i obilnija, uz grmljavinu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, često uz kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i obilniji. Vjetar uglavnom slab sjeverni, a dnevna temperatura niža od subotnje. 

U središnjoj Hrvatskoj mjestimice kiša; uglavnom poslijepodne i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće izraženiji. Oblačnije u prvom dijelu dana, a poslijepodne sunčana razdoblja. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, najviša temperatura oko 23 °C.

U gorskim krajevima najoblačnije i najsvježije, povremeno s kišom te mjestimičnim pljuskovima. Lokalno može pasti i veća količina oborine. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano, ali uz mjestimice više oblaka mogući su lokalni pljuskovi, osobito poslijepodne. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak; navečer bura u jačanju uz sve veću valovitost mora. Jutarnja temperatura duž obale od 18 do 21 °C, a danju do 28 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, te ponegdje pljuskovi s grmljavinom, najvjerojatniji poslijepodne u zaobalju, a u noći i ujutro prema otvorenome moru. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni te bura, osobito prema kraju dana. Najviša dnevna temperatura od 25 do 28 °C, najniža uz more oko 19 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske - uz promjenjivu naoblaku moguć je poneki pljusak s grmljavinom, u prvom dijelu dana vjerojatniji na moru, zatim duž obale. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, uz malo i umjereno valovito more. Temperatura od 20 °C ujutro do 27 °C danju".

Pretežno i djelomice sunčano, malo kiše ili poneki pljusak


"U idućim danima u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, a malo kiše moguće je uglavnom još u gorju početkom ponedjeljka te potkraj srijede. Sjeveroistočni vjetar u utorak će oslabjeti. Jutra će biti svježija, a dnevna temperatura podjednaka ili malo viša.

Na moru toplo i vrlo toplo te također barem djelomice sunčano. U ponedjeljak je na krajnjem jugu još moguć poneki pljusak. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, u utorak će slabjeti, a u srijedu će biti i juga.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!