U petak oblačnije, ponegdje i kiša, ali do večeri još većinom razmjerno toplo

17:43 / 10.02.2022.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"U petak i dalje iznadprosječna toplina, ali i jugo te naoblačenje sa zapada, prema večeri i mjestimična kiša, uz zahladnjenje u noći na subotu ponegdje možda i malo snijega. Promjenu vremena pratit će i okretanje vjetra na sjeverni i buru.

Za vikend većinom suho i djelomice sunčano, ali hladnije, na Jadranu uz lokalno jaku buru. Malo kiše u nedjelju može pasti u Dalmaciji.

U prvoj polovini sljedećeg tjedna promjenjivije, povremeno uz kišu, češću u utorak, ali i ponovno malo toplije od prosjeka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak oblačnije, ponegdje i kiša, ali do večeri još većinom razmjerno toplo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u petak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, ali od sredine dana uz postupan porast naoblake. Navečer mjestimice kiša, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Slab do umjeren jugozapadni vjetar, navečer će okrenuti na sjeverozapadni. I dalje će danju biti iznadprosječno toplo, ali ujutro i ponegdje mraza.

U središnjoj Hrvatskoj jutro toplije nego u četvrtak. Danju djelomice sunčano uz postupno naoblačenje, a i umjeren jugozapadnjak okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Prema večeri mjestimice će pasti malo kiše. Najviša temperatura uglavnom između 13 i 15 °C.

Umjereno do pretežno oblačno bit će u gorju i na sjevernom Jadranu, ponegdje s kišom, uglavnom slabom. Prema večeri i u noći na subotu uz zahladnjenje kiša će u gorju prijeći u susnježicu i snijeg. Slab do umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, navečer će okrenuti na sjeveroistočnjak, a uz obalu će zapuhati umjerena do jaka bura koja će u noći još jačati.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, uz postupan porast naoblake prema kraju dana. Puhat će umjereno jugo, u unutrašnjosti i jugozapadnjak, a more će biti malo, prema otvorenom i umjereno valovito. Najniža temperatura između 2 i 8 °C, u unutrašnjosti i ispod 0 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

Pretežno sunčano bit će na jugu Hrvatske, uz umjereno jugo i temperaturu uglavnom između 13 i 16 °C."

Za vikend sunčanije, ali i hladnije, pa opet promjenjivije i toplije

"U dane vikenda na kopnu uglavnom suho i djelomice sunčano, ali i hladnije, u nedjelju ujutro uz čest mraz. Početkom sljedećeg tjedna novo naoblačenje uz porast temperature te povremenu kišu u gorju.

Na Jadranu za vikend pretežno sunčano, pri čemu oblačnije u Dalmaciji, gdje u nedjelju može pasti i malo kiše. Početkom novoga tjedna uz promjenjivu naoblaku kiša će biti češća, a i zapuhat će jugo. U subotu još valja računati na umjerenu i jaku, na udare i olujnu buru koja će vjerojatno stvarati probleme u prometu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!