U petak pretežno suho i sunčano - samo u južnijim krajevima nestabilno

09.09.2021.

18:44

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Nastavlja se većinom sunčano i razmjerno toplo vrijeme, ali ipak manje stabilno nego prošlih dana, pa pokojeg poslijepodnevnog pljuska u petak, samo rijetko i subotu, može biti uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i na jugu Jadrana, a u nedjelju i ponedjeljak u sjevernim predjelima. Vjetar na Jadranu uz obalu povremeno umjeren jugozapadni, a na kopnu većinom slab, pa je ujutro moguća magla, osobito početkom novog tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A nautičarima i drugima koji planiraju ploviti može biti zanimljiva i korisna posebna prognoza vjetra, valova i nestabilnosti po dijelovima Jadrana, koju je za "Regionalni dnevnik" četvrtkom pripremila Lidija Fuštar, dipl. ing. iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U petak pretežno suho i sunčano - samo u južnijim krajevima nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Petak na istoku Hrvatske većinom sunčan, a umjerene naoblake povremeno će biti prijepodne u Podunavlju. Vjetar uglavnom slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12 °C, najviša dnevna oko 26 °C.

Podjednaka će temperatura zraka biti i u pretežno vedroj središnjoj Hrvatskoj, gdje ujutro mjestmice može biti kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab.

I u gorju slab vjetar, dok će mjestimice uz obalu sjevernog Jadrana popuhivati do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Bit će sunčano, no u kotlinama je moguća kratkotrajna jutarnja magla. Najniža temperatura od 6 °C u gorju do 20 °C na obali. Najviša dnevna između 24 i 28 °C.

U Dalmaciji u većini mjesta danju do 28 °C, iako će oblaka biti više, osobito u unutrašnjosti sredinom dana, kada su lokalno mogući pljuskovi. Navečer razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz more malo valovito.

Podjednako ne odviše valovito i vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, uz barem djelomice sunčano vrijeme, no u drugom dijelu dana i lokalno moguć jači razvoj oblaka te malo kiše ili pokoji pljusak, ponajprije u zaobalju."

I sljedećih dana većinom suho i sunčano, ali posvuda ne i stabilno


"Iako će idućih dana na kopnu prevladavati sunčano i toplo, neće biti sasvim stabilno pa valja računati i na mogućnost pokojeg popodnevnog pljuska: u subotu u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, zatim krajem vikenda u središnjim predjelima, a u ponedjeljak i istočnim. Vjetar većinom slab, no vjerojatnost jutarnje magle najveća je početkom novog radnog tjedna. Temperatura zraka neće se mnogo mijenjati, kao ni na Jadranu, gdje će vikend i početak novog tjedna biti sunčani, osobito na sjeveru. Danju će povremeno popuhivati do umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!