U srijedu barem djelomice sunčano i toplije, na kopnu uz poneki pljusak

31.05.2022.

16:47

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Prvi dani lipnja bit će barem djelomice sunčani te vrlo topli, gdjekad čak i vrući, uz pravi ranoljetni ugođaj. Vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove postoji uglavnom u kopnenom području, i to osobito u četvrtak u sjevernim krajevima. Na Jadranu će puhati slab do umjeren vjetar sa sve toplijeg mora.

Od vikenda ponovno malo nestabilnije, ali će se i dalje zadržati vrlo toplo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" pripremila je i sažetu analizu ovoga proljeća, koje klimatolozi zbog jednostavnosti računaju od 1. ožujka do 31. svibnja:

"Nakon ponegdje čak jesenskog ugođaja prošlih dana - u nastavku tjedna valja nam se prilagoditi ljetnim uvjetima. Uostalom, takve smo imali veći dio svibnja, koji je diljem Hrvatske među 10 najtoplijih u povijesti mjerenja. Stoga je - iako od prosjeka većinom malo hladnijem travnju i posebice ožujku - ovo proljeće uobičajeno toplo. I pritom, unatoč povremenoj kiši - razmjerno sušno. A kakva je prognoza za ljeto - pogledajte na internetskim stranicama DHMZ-a i HRT-a."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu barem djelomice sunčano i toplije, ali na kopnu uz poneki pljusak

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano, ali poslijepodne mjestimice može biti malo kiše ili ponekog pljuska. Bit će toplije nego u utorak, uz najvišu temperaturu između 26 i 28 °C. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla.

Mjestimične jutarnje magle može biti i u središnjoj Hrvatskoj. Danju pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne se ne može isključiti mogućnost za ponegdje kratkotrajnu slabu kišu ili poneki pljusak. Najniža temperatura između 12 i 14 °C, a najviša dnevna od 24 do 27 °C.

Vjerojatnost za kišu veća je u gorskim krajevima i unutrašnjosti Istre. Bit će i sunčanih razdoblja, osobito u Lici, dok će sunčano prevladavati na sjevernom Jadranu. Jutarnja magla moguća je po kotlinama gorske Hrvatske, ali i prema otvorenome moru, malo valovitom. Uz slab jugozapadnjak bit će toplije nego u utorak.

Vrlo toplo i na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije, uz obilje sunčanog vremena i slab do umjeren jugozapadni vjetar.

Podjednako i na jugu Hrvatske, uz najnižu jutarnju temperaturu zraka oko 20 °C te najvišu dnevna uglavnom između 26 i 29 °C. "

U nastavku tjedna toplije, ali posvuda ne i stabilno

"Sljedećih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano, vrlo toplo i vruće. Neće biti posve stabilno, pa je gotovo svakodnevno moguća mjestimična kratkotrajna slaba kiša ili lokalni pljukovi - najvjerojatniji u četvrtak na sjeveru, a u subotu na istoku.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i također vrlo toplo i vruće. Samo na sjevernom dijelu potkraj petka i u prvom dijelu subote postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!