Na Praznik rada promjenjivo, na moru i uz njega jugo, popodne gdjegod kiša

30.04.2023.

17:53

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Praznik rada na Jadranu i uz njega proteći će uz dosta oblaka, prema večeri i povremenu kišu te jačanje juga. U utorak pretežno oblačno, kišovito i svježije, na Jadranu i vjetrovito, pa u srijedu postupna stabilizacija vremena, ali na Jadranu i jačanje bure. Od četvrtka do subote obilje sunčanog vremena te porast temperature zraka.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi u "Dnevniku" i u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" predočila je i svoje subjektivne vjerojatnosti prognoze kiše na Praznik rada:
"Na Praznik rada ipak malo nepovoljnije nego u nedjelju, jer osobito u drugom dijelu dana raste vjerojatnost za kišu. Ona je na Jadranu i uz njega između 70 i 90 %, a najpovoljnije, uz samo malu vjerojatnost za kišu, bit će na sjeveru i istoku Hrvatske."

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Dunja Plačko-Vršnak, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Na Praznik rada promjenjivo, na Jadranu i uz njega jugo, popodne ponegdje i kiša

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti uglavnom suho i djelomice sunčano - sunčanije prijepodne. Uz slab do umjeren istočni vjetar najviša temperatura bit će između 20 i 22 °C.

U početku djelomice sunčano pa poslijepodne oblačnije, uz malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu ili pokoji pljusak bit će u središnjoj Hrvatskoj. Jutarnja temperatura između 7 i 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Vjerojatnost za kišu veća je u gorskim krajevima te osobito na sjevernom Jadranu, ali u drugom dijelu dana. Do tada umjereno do pretežno oblačno. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, a na moru još ujutro umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna, koja će brzo oslabjeti i prema otvorenom okrenuti na jugo.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije u početku djelomice sunčano, a od sredine dana porast naoblake. U drugom dijelu dana mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, a u noći na utorak lokalno je moguća obilnija oborina. Nakon bure, zapuhat će jugo koje će prema večeri jačati, pa će i more biti umjereno valovito, prema otvorenom i valovito.

Na jugu Hrvatske prijepodne porast naoblake i prema večeri jačanje juga, osobito prema otvorenom moru. Pljuskovi su sve vjerojatniji poslijepodne i navečer. Najviša temperatura zraka između 19 i 21 °C."

U utorak kišovito, vjetrovito i svježije pa stabilnije i toplije


"U utorak na kopnu pretežno oblačno i svježije, povremeno s kišom, češćom, mjestimice i obilnijom, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Povremene kiše još će biti i u srijedu uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a u četvrtak slijedi smirivanje vremena uz porast temperature zraka.

Na Jadranu u utorak također pretežno oblačno i kišovito uz jako jugo te manji pad temperature. Nestabilno će se zadržati i u srijedu, kada će zapuhati bura, a od četvrtka obilje sunčanog vremena, slabljenje bure te porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!