O meteodanu, klimi, oceanima, a i o novim plutačama, radarima, studentima, nagrađenima...

23.03.2021.

09:39

Autor: Zoran Vakula

Svjetski meteorološki dan 2021.

Svjetski meteorološki dan 2021.

Foto: DHMZ / HRT

Još jedan neobičan Svjetski meteorološki dan. Uostalom, kao i prošli mjeseci, godina, čak i više od toga. I to diljem svijeta zbog koronavirusa, a u Hrvatskoj dodatno i zbog potresa.

Sve je to djelovalo i na djelomično zanemarivanje problema globalnog zatopljenja i klimatskih promjena te nužnosti smanjivanja našeg štetnog djelovanja na svijet koji nas okružuje i prilagodbu novim okolnostima.

Stoga se ovogodišnji Svjetski meteorološki dan diljem svijeta možda čak i više nego inače koristi za skretanje pozornosti na stanje klime naše Zemlje. Ovogodišnja tema je "Ocean – naša klima i vrijeme" i svojevrsni je nastavak teme "Cijenimo vodu", kojom se obilježavao 22. ožujka - Svjetski dan voda.

O važnosti oceana za našu klimu i vrijemeu emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorile su dr. sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda i izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, s Geofizičkog odsjeka PMF-a i predsjednica Nadzornog odbora Hrvatskog meteorološkog društva.

Galerija
dr. sc. Branka Ivančan Picek, Foto: HRT/HRT
izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, Foto: HRT/HRTo Svjetskom meteorološkom danu u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", Foto: HRT/HRT

Dr. sc. Branka Ivančan Picek govorila je o stanju u DHMZ-u, koji je zbog potresa u Zagrebu ostao bez sjedišta na zagrebačkom Griču, kao i o projektima koji su u tijeku i koji će, između ostaloga, napokon omogućiti i radarsku pokrivenost cijele RH, budući da je potpisan ugovor o nabavi 6 novih radara, a nova mreža meteorološko-oceanografskih plutača osigurat će pouzdane podatke o stanju Jadranskog mora i atmosfere. Između ostaloga, spomenula je i važnost uspostave regionalnog ureda za projekte Svjetske meteorološke organizacije (WMO) u Hrvatskoj, koji su nedavno jednoglasno podržali saborski zastupnici.

Izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak govorila je o aktivnostima Geofizičkog odsjeka PMF-a u ovim "izazovnim" vremenima, te prednostima i manama nastave na daljinu te o dobro došlim novim studentima na PMF. Spomenula je i otežani rad Hrvatskog meteorološkog društvakoje je potkraj prošle godine, unatoč svim nedaćama, organiziralo tradicionalnu konferenciju Meteorološki izazovi 7 - Meteorologija kao podrška tijelima javne uprave, a povodom ovogodišnjeg Svjetskog meteorološkog dana dodijelilo priznanje za životno djelo dr. sc. Kseniji Gaćeša-Zaninović, za mladog meteorologa dr. sc. Endiju Keresturiu, te za najbolji diplomski rad iz područja meteorologije i klimatologije Anna-Marii Križanac, mag. phys.-geophys.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!