Zaštitite osjetljivo bilje, ne zaboravite na agrotehničke mjere

26.02.2023.

13:27

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Nakon siječanjske iznadprosječne količine oborine, tlo se dobro procijedilo tijekom velikog dijela suhe veljače i tako omogućilo ozimim žitaricama nesmetan razvoj. Ipak, tijekom ovoga vikenda i u sljedećim danima, oborina će mjestimice biti i obilnija, posebice u Dalmaciji, pa neće posvuda biti ekstremno sušno.

Osjetno hladniji tjedan od prošloga


S kišom, ponegdje i snijegom, novi tjedan donosi i zahladnjenje
koje će se najviše osjetiti u kontinentalnim krajevima. Jutarnje vrijednosti bit će većinom ispod 0 °C, ponajviše u gorju, a zbog vedrih noći najhladnije će najvjerojatnije biti krajem tjedna, te je još uvijek potrebna zaštita osjetljiva bilja. U unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka s odmicanjem tjedna polako će rasti, te će vjerojatno biti od 7 °C do 11 °C, na Jadranu sredinom razdoblja oko 14 °C.

Budući da će u nizinama veći dio tjedna biti uglavnom suh i bez jakog vjetra, uz dnevnu temperaturu zraka višu od 6 °C, vremenski uvjeti će biti razmjerno povoljni za prskanje nasada zaštitnim sredstvima. Ipak, na sjevernom Jadranu i početkom tjedna olujni udari bure, stoga je važno prilagoditi aktivnosti i pratiti dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

Zagrijavanje tla će se usporiti


Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine vjerojatno će biti u nizinama oko 6 °C, u gorju oko 4 °C, a uzduž Jadrana oko 10 °C. S ovim zahladnjenjem zagrijavanje tla gotovo posvuda će se usporiti, no to ne bi trebalo ometati pripremne radnje za skorašnju sjetvu ranih kultura. Budući da u tlu za sada ima dovoljno vlage, pravovremenom primjenom agrotehničkih mjera može se izbjeći negativan učinak potencijalne suše tijekom buduće vegetacijske sezone.

Dakle, veljača nas ispraća prevrtljivo, a ožujak dočekujemo uz visibabe i šafrane koji navještaju proljeće. 

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTHRT METEO aplikacija, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!