U početku čest mraz, ali uskoro i nove zatopljenje

16.03.2025.

13:30

Autor: Plodovi zemlje

Petra Sviličić
Petra Sviličić
Foto: Plodovi zemlje / HRT

Kišni, ali dovoljno topli dani iza nas brzo su probudili vegetaciju. Ovogodišnje relativno hladnije zimski razdoblje očito nije bilo dovoljno hladno za biljni svijet, koji brzo prelazi iz faze mirovanja u buđenje. Kratkotrajno zahladnjenje sljedećih pretežno sunčanih dana vjerojatno neće biti dovoljno za usporavanje procesa buđenja.

Ipak, s obzirom na vedre noći, moguće su štete u voćnim nasadima na pupovima ranih sorata jabuka, krušaka i šljiva zbog pojave mraza tijekom prve polovine tjedna u nizinama te kratkotrajno mjestimice uz obalu, gdje bi moglo doći do štete na bademima. S odmicanjem tjedna, uz postupno zatopljenje, ponovno su vjerojatne iznadprosječno visoke najviše vrijednosti temperature zraka, oko 20 °C, što bi trebalo ublažiti hladni stres te pomoći bržem oporavku.

Vrijeme u sljedećem tjednu bit će prevladavajuće suho i stabilno. Manje nestabilnosti moguće su na samome početku i kraju razdoblja. Suho vrijeme pogodno je za obilazak nasada i primjenu zaštite zbog mogućeg razvoja biljnih bolesti štetnika, ali i za dovršetak rezidbe.

Tlo se polako zagrijava te će srednje dnevne vrijednosti temperature tla u sjetvenom sloju vjerojatno biti u nizinama oko 11 °C, u gorju oko 7 °C te uzduž Jadrana oko 14 °C.

S pretežno suhim i stabilnim vremenom započinje i sezona čišćenja poljoprivrednih površina i okućnica te spaljivanja biljnog otpada na otvorenom, koje je dozvoljeno do 31. svibnja. Uz stalni nadzor i pozornost može se izbjeći nekontrolirano širenje požara te spriječiti moguće štete.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTHRT METEO, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!