Sjetvu povrtlarskih kultura preporuča se obaviti nakon kiše

12.09.2021.

15:03

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HRT / HRT

Ni početkom novoga tjedna rujanska toplina još ne popušta. Stoga će prva polovina tjedna biti iznadprosječno topla, a potom se znatno povećava vjerojatnost kratkotrajnog zahladnjenja s mogućom obilnom kišom.

U kontinentalnim krajevima mjestimice je moguće i do 30 °C. Veći dio tjedna jutra će mnogima biti za rujan ugodna, s prosječnih 15 °C, a najniža će temperatura zraka vjerojatno biti za vikend. Prvi dio razdoblja vrijeme će biti povoljno za branje dozrelog povrća i voća. Berba nekih sorata grožđa već je započela, kao i žetva rane soje.

Već sredinom tjedna slijedi jaki do olujni vjetar diljem Hrvatske, koji bi zajedno s obilnom kišom, posebice uzduž Jadrana, mogao prouzročiti velike štete na poljima i nasadima. Stoga je potrebno zaštiti osjetljivo bilje, a tamo gdje je moguće pročistiti odvodne kanale za nesmetano otjecanje vode. Nakon kiše poželjno je provjeriti nasade i sanirati moguću štetu te obaviti zaštitna prskanja od bolesti i štetnika tamo gdje je to dopušteno s obzirom na karencu.

Sjetveni sloj tla veći dio razdoblja bit će topliji. Tako će srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine u nizinama vjerojatno biti oko 23 °C, u gorju oko 19 °C, a uzduž Jadrana oko 27°C. Sa sjetvom povrtlarskih kultura možda je bolje pričekati drugi dio tjedna nakon kiše, jer su moguće površinske bujice i erozija tla.

U svakom slučaju, u planiranju radova budno pratite dnevne prognoze oborine i upozorenja dežurnih prognostičara na internetskim stranicama DHMZ-a, kao i na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!