Radove bolje planirati za drugi dio tjedna

23.01.2022.

14:01

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: HTV / HRT

Zadnji tjedan siječnja obilježit će pokoja pahulja snijega početkom razdoblja, nastavak hladnih jutara na kontinentu te mjestimice jak vjetar uzduž jadranske obale.

Temperaturne prilike bit će slične ovotjednima, s tim da će početak tjedna vjerojatno biti hladniji, na istoku moguće i do -8 °C. Na Jadranu također hladna jutra, a i dnevne vrijednosti bit će nešto niže od dosadašnjih.

Kako je u prvoj polovini tjedna vrlo vjerojatna slaba kiša i snijeg te hladna jutra, radove na otvorenom bolje je planirati za drugi dio tjedna. Međutim, redovito treba provjeravati dostupnost pitke vode za životinje i osigurati im dovoljno hrane da lakše podnesu hladnoću. Suhe prilike uzduž Jadrana omogućit će radove oko rezidbe maslinika i voćnjaka, ponegdje već i vinograda. Za planiranje radova svakako pratite dnevne prognoze jakog vjetra.

Površinski sloj tla na kontinentu nastavit će se smrzavati pa sa sadnjom i presadnjom voćaka ipak trebati malo pričekati. Uvjeti na Jadranu, posebice u južnijim krajevima, bit će pogodni za sjetvu ranih sorti povrća.

Srednja dnevna temperature tla na 10 cm dubine
na kontinentu će vjerojatno biti oko 1 °C, u gorju oko 0 °C, te uzduž Jadrana od 5 °C do 8 °C.

Budući da je ispred nas relativno suh tjedan, izgledno je kako će i siječanj gotovo posvuda biti sušan. To ne ide u prilog akumulaciji vode za sljedeću sezonu te se možemo nadati da će proljeće biti izdašnije u kišnim danima.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!