Izazovan tjedan zbog hladnoće i vjetra, osobito za voćare

02.04.2023.

08:26

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Sviličić

Petra Sviličić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U novome tjednu slijedi nam hladni val temperature zraka, koji će se posebno osjetiti u kontinentalnim krajevima. S obzirom na česta kolebanja temperature proteklih tjedana, otpornost voćaka na niske vrijednosti je smanjena i postoji opasnost od propadanja cvjetnih pupova.

Kako su mnoge sorte voćaka već u punome cvatu, a najniže vrijednosti temperature zraka tijekom većeg dijela tjedna u nizinama su vjerojatne oko -3 °C, u gorju i niže, bit će potrebno poduzeti odgovarajuće mjere zaštite od smrzavanja. Uz obalu Jadrana ipak malo toplije, no već u zaobalju vrijednosti će također vrlo vjerojatno biti ispod točke smrzavanja. Najviša dnevna temperatura zraka bit će početkom sljedećega vikenda - vjerojatno između 15 i 19 °C.

U većini krajeva ukupna količina oborine od početka godine u razini je prosjeka, a njezina ravnomjerna raspodjela tijekom ožujka održala je vlagu u tlu. Na pojedinim mjestima ima je i više nego dovoljno. U novome tjednu kiše će biti na njegovu kraju, vjerojatno umjerene količine u kontinentalnim predjelima, a manje uz obalu.

Kiša ne bi trebala omesti orezivanje maslinika, koje je u punome jeku, već žestok, na udare jaki olujni vjetar početkom tjedna.

Zahladnjenje će nakratko usporiti radove u povrtnjacima, budući da će se i tlo malo ohladiti, što će usporiti klijanje i nicanje. Srednje dnevne vrijednosti temperature tla u sjetvenom sloju veći dio tjedna vrlo vjerojatno će u nizinama biti oko 7 °C, u gorju oko 4 °C, te uzduž Jadrana oko 12 °C.

Dakle, pred voćarima je izazovan tjedan zaštite cvjetova od smrzavanja. Svakako pratite dnevne prognoze za bolje planiranje aktivnosti, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPetra Sviličić, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!