U srijedu većinom oblačnije i toplije, na zapadu popodne mogući pljuskovi

08.08.2023.

19:44

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u nastavku tjedna razmjerno svježe, ali sve manje. Štoviše, ponovno će sve češće biti vruće, najprije na Jadranu, od nedjelje u većini Hrvatske. Pritom u srijedu i četvrtak oblačnije, uz mogućnost za ponegdje malo kiše, uglavnom u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina, a od petka stabilnije i sunčanije, po nizinama unutrašnjosti uz čestu jutarnju maglu, na Jadranu buru i maestral.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom oblačnije i toplije, na zapadu popodne mogući pljuskovi

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTTomislava Hojsak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i uglavnom bez oborine. Više sunca bit će prijepodne, ujutro ponegdje i magle, a oblaka u drugom dijelu dana. Navečer i u noći malo kiše moguće je na zapadu područja. Jutarnja temperatura oko 12 °C, a dnevna 24 - 25 °C.

Malo kiše te poneki pljusak s grmljavinom izgledniji su u središnjoj Hrvatskoj, osobito navečer u Međimurju i Zagorju. Danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku te i dalje razmjerno svježe za ovo doba godine. Potkraj dana zapuhat će umjeren sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu
većinom sunčano, a u gorju povremeno više oblaka. Popodne je pljusak praćen grmljavinom moguć u Gorskom kotaru. Sredinom dana na moru će zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a navečer pod Velebitom jaka bura. Dnevna temperatura zraka od 26 do 30 °C, a u gorju od 21 do 25 °C.

U Dalmaciji
pretežno sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Nakon jutarnjeg burina zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 30 °C.

Većinom sunčano i na krajnjem jugu Hrvatske, popodne mjestimice s umjerenom naoblakom. U noći će puhati slaba do umjerena bura, a popodne umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura zraka od 28 do 30 °C."

Toplije, sve češće i vruće, pljuskovi još u četvrtak

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

""I sljedećih dana razmjerno svježe, ali sve manje. Pritom su u većini unutrašnjosti još i u četvrtak mogući pljuskovi, a od petka počinje stabilnije, sunčanije i toplije razdoblje, ponovno sve češće i vruće. No tijekom svježih jutara još bi mjestimice moglo biti magle.

Vrućina će se još i prije osjećati na Jadranu, gdje će i noći ponovno biti sve toplije, uz buru, koju će danju zamjenjivati maestral. Nebesku vedrinu rijetko će remetiti oblaci, no u četvrtak je moguć kratkotrajni pljusak, koji bi se iz zaobalja mogao spustiti do obale.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!