20:10 / 08.05.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U nedjelju sunčano i toplije, ali ujutro još razmjerno svježe

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

Unatoč sve zamjetnijoj južini i visokom pa i vrlo visokom UV indeksu - mjerom jakosti Sunčeva zračenja - sa suhim, pretežno sunčanim i toplijim vremenom u nastavku vikenda i početkom novoga tjedna vjerojatno će mnogi biti zadovoljniji nego s vremenom prošlih dana, a i onim od potkraj sljedećeg utorka, te osobito u srijedu, kada je u većini Hrvatske gotovo sigurna nova promjena uz kišu, gdjegod i izraženije pljuskove s grmljavinom, te pad temperature.

U drugom dijelu sljedećeg tjedna nastavit će se promjenjivo razdoblje, uz povremenu mjestimičnu kišu, koja je moguća i kasnije, a vjerojatnost za dugotrajniji niz diljem Hrvatske stabilnih suhih dana povećava se tek poslije 22. svibnja.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je prosječno toplije nego prije".

U nedjelju sunčano i toplije, ali ujutro još razmjerno svježe

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "Nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčana i mnogima ugodno topla, ali mjestimice tek nakon jutarnje svježine uz temperaturu od 4 do 6 °C. Ponegdje će biti i kratkotrajne magle.

I u središnjoj Hrvatskoj valja računati na svježe jutro, a uz sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura bit će između 22 i 24 °C. Ujutro ponegdje magla, osobito u Posavini i Pokuplju.

Po kotlinama gorskih krajeva osim jutarnje magle moguć je i slab mraz pri tlu. Danju će uz pretežno sunčano vrijeme poslijepodnevna temperatura biti između 19 i 22 °C. Još malo toplije na sjevernom Jadranu, uz sunčano vrijeme i slab vjetar - ujutro uz obalu buru, danju tiho ili slab vjetar s mora. More uglavnom malo valovito.

Vedrina će prevladavati u Dalmaciji, uz također slab vjetar, ujutro bura, od sredine dana zapadnjak i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura između 12 i 16 °C, u unutrašnjosti oko 8 °C, a najviša dnevna od 23 do 25 °C.

Podjednao vedro i toplo uz slab vjetar bit će i na jugu Hrvatske, uz najvišu temperaturu zraka od 21 do 24 °C. Temperatura mora porasla je do 19 °C."

I u ponedjeljak još stabilno pa opet promjenjivo

"Početkom novoga tjedna u unutrašnjosti još toplije, ponegdje uz južinu kao da je ljeto, a uz to i pretežno sunčano vrijeme. No, tijekom utorka na zapadu sve oblačnije, u unutrašnjosti Istre i u gorju uz povećanje vjerojatnosti za kišu, koja će gotovo sigurno u većini krajeva padati tijekom svježije srijede.

I na Jadranu će u srijedu biti čestih pljuskova i grmljavine, lokalno moguće i izraženijih, koji su na sjevernom dijelu mogući već potkraj utorka. Najava te nove promjene bit će jačanje juga tijekom ponedjeljka, kada će još prevladavati sunčano.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!