U petak povremeno kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija, jugo jako i olujno

08.12.2022.

16:28

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

"Kao da je nije bio dovoljno proteklih dana - i u nastavku tjedna mjestimice će biti obilne kiše, na Jadranu i uz izraženije pljuskove i grmljavinu, te u petak i subotu uz jako i olujno jugo. No za one koji planiraju putovanje treba reći da u nedjelju jaka bura može stvarati probleme u prometu na moru, a u unutrašnjosti će mjestimice biti i snijega, i to ne samo u gorju. Zbog svega toga meteorolozi i hidrolozi DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

Početkom sljedećeg tjedna stabilnije i mirnije, uz sunčanije, ali i hladnije vrijeme. Mogli bismo reći: "Pravo zimsko. Kako i dolikuje dobu godine!", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak povremeno kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija, jugo jako i olujno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U petak na istoku Hrvatske pretežno oblačno, povremeno kiša, osobito u drugom dijelu dana. Uz slab do umjeren jugoistočni vjetar najviša temperatura oko 10 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije nego u četvrtak, ali uz oblake i povremenu kišu. Srećom za mnoge - ne obilnu.

Oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom, i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom bit će u gorskoj Hrvatskoj te na sjevernom Jadranu. Lokalno može pasti više od 70 litara kiše po četvornome metru, pa su moguće i bujične i urbane poplave. Na Jadranu će biti i vjetrovito, uz jako do olujno jugo i južni vjetar te valovito more. Temperatura danju između 7 i 11 °C, na Jadranu od 14 do 16 °C.

Toplije, uz jako do olujno jugo, bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz lokalno i obilnije pljuskove, praćene i grmljavinu. Temperatura zraka između 12 i 17 °C.

Na jugu Hrvatske
pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku lokalno izraženijih pljuskova. I pritom vjetrovito, uz jako i olujno jugo te najvišu temperaturu zraka između 15 i 17 °C."

Za vikend oborine pa stabilnije, ali i hladnije

"Do kraja tjedna na kopnu oblačno, povremeno s kišom, u subotu mjestimice obilnijom, a uz zahladnjenje potkraj subote te u noći na nedjelju u gorju susnježica i snijeg. U nedjelju hladnije, pa će osim u gorju susnježice i snijega najvjerojatnije biti i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske. Početkom sljedećega tjedna smirivanje vremena uz sunčana razdoblja, malo snijega još na istoku i u gorju, te osjetno hladnije.

Na Jadranu mjestimice obilne kiše još će biti u subotu, uz jako i olujno jugo i južni vjetar. U nedjelju promjenjivo, ponegdje kiša te jaka i olujna bura. U ponedjeljak će se razvedravanje sa sjevernoga Jadrana do kraja dana proširiti do juga, uz slabljenje bure.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!