Nedjelja većinom suha i djelomice sunčana, na more gdjegod jaka bura

08.10.2022.

16:58

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"I drugi dio vikenda djelomice sunčan, iako će uz dosta oblaka postojati vjerojatnost za malo kiše, ponajprije u gorju. Na sjevernom dijelu Jadrana puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita na udare i olujna.

U sljedećem tjednu izmjenjivat će se dani s burom i jugo, uz temperaturu zraka oko prosjeka za doba godine, te uz povremenu kišu, na Jadranu i u obliku pljuskova, osobito od utorka. Od petka vjerojatno ponovno sunčanije.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja većinom suha i djelomice sunčana, na Jadranu gdjegod jaka bura

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Ujutro mjestimice magla. Jutarnja temperatura oko 10 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Malo niža poslijepodnevna temperatura u središnjoj Hrvatskoj, uz također djelomice sunčano vrijeme, uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Ujutro ponegdje magla, osobito u Pokuplju i Posavini.

Magle će mjestimice biti i u gorskim krajevima, a danju umjerene i povećane naoblake, pri čemu može pasti i malo kiše. Sunčanije i vjetrovitije bit će na sjevernom Jadranu gdje će puhati umjerena do jaka, podno Velebita na udare i olujna bura uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura oko 8 °C, na Jadranu od 14 do 17 °C, a najviša dnevna oko 16 °C, na moru oko 23 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano. Na sjevernom dijelu zapuhat će umjerena do jaka bura, drugdje jugoistočni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura između 15 i 17 °C, u unutrašnjosti niža, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Podjednako toplo bit će na jugu Hrvatske, uz barem djelomice sunčano vrijeme. More malo valovito, temperature oko 22 °C, još uvijek mnogima ugodno za kupanje. Tome u prilog ići će i uglavnom slab jugoistočni i jugozapadni vjetar."

U novom tjednu promjenjivije

"U prvoj polovini sljedećeg tjedna promjenljivije vrijeme. U većini unutrašnjosti djelomice sunčano uz mjestimičnu jutarnju maglu bit će u ponedjeljak, a zatim povremeno može biti kiše, osobito u gorju i na istoku.

Na Jadranu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U noći na utorak mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova, uglavnom na jugu, a češća kiša, mjestimice i izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su u utorak u Dalmaciji. U ponedjeljak će puhati jugo, koje će sljedećih dana okrenuti na buru i sjeverozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!