U srijedu nestabilno, svježije, ponegdje moguće i nevrijeme

07.06.2022.

20:44

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"Do petka promjenjivo, u dijelu unutrašnjosti povremeno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu će prevladavati bura, mjestimice i s olujnim udarima - u srijedu i četvrtak uglavnom na sjevernom dijelu, a u petak i subotu i južnije. Osjetno će i osvježiti, osobito u četvrtak. No, već od subote ponovno toplije te barem djelomice sunčano.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

A zbog znatnije promjene vremena njegove kolegice i kolege iz DHMZ-a pripremili su i posebno priopćenje.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu nestabilno, svježije, ponegdje moguće i nevrijeme

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i tijekom srijede na istoku Hrvatske promjenjivo, prijepodne i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti i jače izraženi. Vjetar povremeno umjeren sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i prijepodne biti većinom oblačno s kišom, ponegdje i obilnijim pljuskovima. Poslijepode sunčana razdoblja.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjivo oblačno s pljuskovima, koji mjestimice mogu biti izraženiji, i to uglavnom u prvom dijelu dana. U noći i ujutro puhat će umjerena, podno Velebita jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, uz obalu između 18 i 21 °C. Najviša dnevna od 20 do 22 °C, na moru između 23 i 26 °C.

U Dalmaciji u početku pretežno sunčano, a od sredine dana uz umjeren razvoj oblaka te mjestimice pljuskovi, osobito u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 18 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna uglavnom od 25 do 28 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će prijepodne biti većinom sunčano, a poslijepodne uz više oblaka ponegdje može biti pljuskova i grmljavine. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Na kopnu u četvrtak promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponegdje moguće i obilnijom. U petak još mjestimice pljuskovi, uglavnom na istoku. U subotu djelomice sunčano i većinom suho. Puhat će povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U četvrtak i petak svježije, a zatim porast temperature zraka.

Na Jadranu u četvrtak promjenjivo s kišom, mjestimice i u obliku jače izraženih pljuskova. U petak kiša uglavnom u Dalmaciji, a u subotu pretežno sunčano. Puhat će umjerena, u petak i subotu jaka i olujna bura te sjeverni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!