U utorak sunčanije i danju toplije, ali posvuda ne i suho

07.06.2021.

21:28

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HRT / HRT

"Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i vrlo toplo. Mala vjerojatnost za pljuskove postoji u subotu u Dalmaciji. I u unutrašnjosti će u utorak i srijedu biti sunčanije i toplije, premda i dalje ne potpuno stabilno vrijeme, posebice ne u gorju. Još nestabilnije će biti od četvrtka pa za pouzdaniju prognozu za vikend još valja pričekati.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za posljednju ovosezonsku emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U utorak sunčanije i danju toplije, ali posvuda ne i suho

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U utorak će u istočnim krajevima biti barem djelomice sunčano, a od sredine dana, uz umjeren razvoj oblaka, postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna oko 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u početku pretežno sunčano, ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Poslijepodne, uz umjeren razvoj oblaka, rijetko je moguća kiša ili poneki pljusak. Bit će vrlo toplo; temperatura između 26 i 28 °C.

Manje toplo u gorskim krajevima, gdje je najveća vjerojatnost za kišu ili lokalne pljuskove. Na sjevernom Jadranu sunčanije, uz umjeren razvoj oblaka, a poneki pljusak moguć je poslijepodne u unutrašnjosti Istre. Vjetar slab. Uz obalu ujutro umjerena, podno Velebita i jaka bura, poslijepodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

U Dalmaciji će najviša temperatura zraka biti između 26 i 28 °C, a temperatura mora od 20 do 22 °C. Pritom će more biti malo, prema otvorenome i umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, a u zaobalju, uz umjeren do jak razvoj oblaka, poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Ujutro uz obalu bura, danju sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano i ugodno toplo. Uz umjeren razvoj oblaka mala je vjerojatnost za poneki pljusak. Nakon slabe do umjerene bure puhat će sjeverozapadni i zapadni vjetar."

I dalje ne sasvim stabilno

"Sljedećih dana na kopnu barem djelomice sunčano, ali i dalje nestabilno. U srijedu postoji vjerojatnost za pljuskove u gorju, u četvrtak i na istoku. U petak su izgledni česti pljuskovi i bit će malo manje toplo.

Na Jadranu pretežno sunčano i vrlo toplo. Vjetar slab do umjeren - uz obalu ujutro bura, danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!