U srijedu sa zapada naoblačenje i oborine, jača južina

16:28 / 07.12.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Izreka "Po jutru se dan poznaje." - u srijedu neće vrijediti. Naime, nakon vedrijeg, na kopnu i hladnog jutra s mrazom, na moru još bure - poslijepodne stižu oblaci, oborine i jugo, te opet valovito i jače valovito more.

Na kopnu će sljedećih razmjerno hladnih dana biti oborina na granici kiše i snijega. Budite oprezni u prometu jer ponegdje je moguća i kiša koja se smrzava na tlu. Više snijega moglo bi biti tijekom vikenda, osobito u gorju i na istoku. Na Jadranu pak valja biti ponovno pripravan na jaku i olujnu buru i sjeverni vjetar, te kišu, koja će povremeno padati i u nastavku radnog dijela ovog tjedna. Mjestimice će biti i obilnija, pogotovo u Dalmaciji.
", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorio: "Iako je u utorak bilo poteškoća u pomorskom prometu zbog bure i sjevernog vjetra, u srijedu poslijepodne bit će još više - zbog olujnog juga."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i o najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U srijedu sa zapada naoblačenje i oborine, jača južina

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj još prevladavati sunčano. Ujutro mjestimice magla. No prema večeri sa zapada porast naoblake. Vjetar slab, poslijepodne umjeren istočni i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura od -6 do -3 °C, najviša dnevna oko 5 °C.

Podjednako hladno ujutro i u središnjoj Hrvatskoj, a najviša temperatura između 2 i 5 °C. U prvom dijelu dana barem djelomice sunčano, ponegdje i maglovito, a zatim porast naoblake. Navečer i osobito u noći mjestimice susnježica i kiša, koja se može smrzavati na tlu. Vjetar većinom slab.

Na zapadu zemlje već prijepodne naoblačenje, a od sredine dana i oborine. Na sjevernom Jadranu kiša, krajem dana mjestimice obilnija, u gorju snijeg i susnježica, a navečer i u noći i kiša koja se može smrzavati u dodiru s podlogom. Ujutro po kotlinama ponegdje magla. Na moru će zapuhati umjereno, poslijepodne jako i olujno jugo, uz valovito i jače valovito more. Najniža temperatura od -8 °C u gorju do 5 °C na otocima.

Ujutro u Dalmaciji većinom sunčano, zatim sa zapada naoblačenje. Kiša navečer, te osobito u noći kad će biti pljuskovi s grmljavinom. U početku još ponegdje umjerena bura i sjeverni vjetar, a sredinom dana zapuhat će jugo i jačati na jako, navečer mjestimice i olujno, uz valove na otvorenom moru više i od 2,5 metra. Najviša temperatura zraka na obali od 11 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske u prvom dijelu srijede sunce, a zatim sve više oblaka. Kiše će biti tek na kraju dana, zatim i grmljavine. U noći i ujutro još umjerena bura i sjeverni vjetar, a u drugom dijelu dana jačanje juga. More umjereno valovito, navečer i valovito."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"Na Jadranu u nastavku tjedna promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u Dalmaciji i obilnijom. Jugo će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, sjeverozapadnjak i buru, a krajem petka ponovno jačati. U subotu će zapuhati istočnjak i jaka bura s olujnim udarima. Jutarnja temperatura viša nego u srijedu, a danju svježije.

Povremenih oborina u unutrašnjosti će biti i u četvrtak, te osobito u subotu, pri čemu će u subotu češće biti susnježice i snijega. U noćnim i jutarnjim satima moguća je kiša koja će se smrzavati na tlu. U petak uglavnom bez oborine i više sunčanih razdoblja. Vjetar većinom slab, a u subotu će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočnjak. Jutra manje hladna nego u srijedu, ali dnevna temperatura većinom niža.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!