18:34 / 06.04.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I na Svjetski dan zdravlja atmosfera nam nevolje "dostavlja"

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Nakon izraženoga hladnog prodora s kojim je snijega bilo ne samo u većini unutrašnjosti, nego i ponegdje na Jadranu, uz jaku i olujnu buru čak i na nekim otocima - i pritom kojekakvih nevolja - sljedećih će se dana vrijeme stabilizirati. No, u srijedu su još mogući pljuskovi i kiše i snijega.

Jutarnjeg mraza bit će do petka, većinom najjačeg u srijedu, zatim sve blažeg.


Uz pretežno sunčano vrijeme do subote, poslije oblačnije, uz mogućnost mjestimične kiše, i dnevna temperatura zraka bit će u porastu, osobito prema kraju tjedna, kada će zapuhati umjeren jugozapadnjak, na Jadranu umjereno do jako jugo.
", sažeta je prognoza za nastavak tjedna koju je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati.

A na kraju emisije "Vrijeme" u 20 sati daje i dodatno upozorenje za mraz, kojeg će biti i ponegdje na Jadranu. Nadajmo se, uz što manje štete na bilju.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

I u srijedu razmjerno hladno, uz mraz, te još ponegdje oborine, buru...

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U srijedu ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će većinom sunčano i hladno, uz temperaturu između -3 i -1 °C. Popodne prolazno porast naoblake, a lokalno je moguć kratkotrajan pljusak kiše ili snijega. Povremeno će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, a najviša temperatura bit će oko 8 °C.

Podjednaka dnevna temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali će jutro biti hladnije. Uz promjenjivu naoblaku sredinom dana i poslijepodne gdjegod može pasti pokoji pljusak kiše ili snijega, uglavnom u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini. Navečer razvedravanje.


Pljuskovi su mogući i ponegdje na sjevernom Jadranu, a najizgledniji su u Gorskom kotaru. Još ujutro uz obalu mjestimice jaka bura, koja će slabjeti te prema otvorenome moru okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Najhladnije će biti u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu od -10 do -7 °C, a danju do 5 °C. Mraza će biti ponegdje i uz obalu, ali slabijeg.


Mraz je moguć i ponegdje u Dalmaciji, koja će biti djelomice sunčana i uglavnom suha. Umjerena do jaka bura malo će oslabjeti te okrenuti na tramontanu. Najviša temperatura zraka od 7 do 13 °C.


Vrijeme će se smirivati i na djelomice sunčanom krajnjem jugu Hrvatske. Umjerena i jaka bura bit će u slabljenju i okretanju na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Nakon jutarnja 4 °C, danju će temperatura porasti do 12 °C."


Do subote većinom sunčano i toplije, ali ujutro čest mraz

"Na Jadranu će idućih dana biti većinom sunčano i sve toplije, no u četvrtak zbog mirne i vedre noći, ujutro mjestimice može biti slabog mraza, uglavnom na sjevernom dijelu. Slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar u petak će okrenuti na jugo te jačati.

I na kopnu slijede topliji i sunčaniji dani, no jutra će biti hladna, uz mraz. Pozitivne jutarnja temperatura tek od petka kada će zapuhati umjeren jugozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!