U ponedjeljak promjenjivo, česta kiša, u gorju i snijeg, južina pa bura

06.02.2022.

18:14

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Povećanje naoblake u drugom dijelu nedjelje najava je promjenjivog i vjetrovitog ponedjeljka, nakon kojeg će tjedan biti većinom suh, barem djelomice sunčan i razmjerno topao za doba godine.

Mjestimična kiša, na Jadranu i grmljavina, u gorju susnježica i snijeg, okretanje vjetra s jugozapadnjaka i juga na buru, sjeverni i sjeverozapadni odigrat će se glavninom u prvom dijelu ponedjeljka, na jugu Hrvatske malo kasnije.

Tijekom stabilnijeg i mirnijeg nastavka tjedna na kopnu valja računati na slab jutarnji mraz, od četvrtka i maglu, koje će vjerojatno biti i na dijelu sjevernog Jadrana, osobito zapadno od Istre. A novu kišu mogli bismo vidjeti tek idući vikend, ako i tada.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U ponedjeljak promjenjivo, česta kiša, u gorju i snijeg, jugo pa bura.

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu započeti oblačno i za doba godine relativno toplo. Osim oblaka dojam će mnogima kvariti i mjestimična kiša te umjeren do jak jugozapadni vjetar, koji će već prijepodne okrenuti na sjeveroistočni pa će veći dio dana biti razmjerno vjetrovito - ali popodne vjerojatno uglavnom suho i djelomice sunčano.

U središnjoj Hrvatskoj razvedravanje će krenuti sa sjevera sredinom dana pa će najviša temperatura stići ponegdje i do 10 °C. Ujutro uz oblake i mjestimičnu kišu od 5 do 7 °C, a hladnije će biti navečer - osobito uz umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

U gorju će jugozapadnjak okrenuti na sjeverni vjetar s kojim će zahladiti pa će kiša prelaziti u susnježicu, u najvišim predjelima i snijeg. Na sjevernom Jadranu lokalne pljuskove može pratiti i grmljavina, a vjetrovito popodne bit će bar djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 11 °C.

U Dalmaciji promjenjivo s povremenom kišom i grmljavinom. Oborine će biti najčešće sredinom dana, pri čemu će u unutrašnjosti, i to osobito u planinama, vjerojatno pasti i malo susnježice. Umjereno jugo okretat će na umjeren sjeverni vjetar i buru, prema otvorenome - uglavnom umjereno valovitom moru - i jak sjeverozapadnjak. Ujutro oko 10 °C, u unutrašnjosti od 3 do 6 °C, a danju između 10 i 14 °C.

Oblaci će se najduže zadržati na jugu Hrvatske, ali popodne ima izgleda za sunčana razdoblja. Povremena kiša, pa i u obliku ponekog pljuska i grmljavine bit će najčešći sredinom dana, kada će i vjetar s umjerenog juga okretati na umjeren i jak sjeverozapadni i sjeverni. Temperatura uglavnom od 9 do 14 °C.

Od utorka stabilnije

"U utorak ujutro u mnogim će mjestima unutrašnjosti biti hladnije nego u ponedjeljak. Danju sunčano, prolazno s umjerenom naoblakom osobito na relativno vjetrovitom istoku zemlje. U ostatku većinom sunčanog tjedna vjetar će najčešće biti slab, danju će malo zatopliti, no ujutro valja računati na slab mraz, od četvrtka i mjestimičnu maglu.

Na Jadranu će prevladavati sunčano. Umjerene naoblake bit će u utorak na jugu, a u srijedu na sjevernom dijelu, na kojem je u četvrtak izgledna i jutarnja magla, osobito zapadno od Istre. Umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar slabjet će već u utorak, zatim većinom slab burin ujutro pa sjeverozapadnjak danju, u četvrtak i jugo – samo kao blaga naznaka moguće promjene vremena idućeg vikenda.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Izidorov kolega mr. sc. Dragoslav Dragojlović za emisiju "Istrage prometnih nesreća" pripremio je meteorološko-prometnu prognozu za sljedeći tjedan, a mnogima zanimljiva i korisna mogla bi biti i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!