I u nedjelju ponegdje kiša, ujutro magla, bura pa jugo

06.11.2021.

19:07

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HTV / HRT

"Umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom potrajat će do sredine idućeg tjedna. U ponedjeljak oborina lokalno obilna, na Jadranu i uz grmljavinska nevremena, a u najvišem gorju može biti susnježice. Puhat će većinom bura - umjerena i jaka, povremeno s olujnim udarima, osobito na sjevernom dijelu, a u nedjelju kratah predah uz umjereno jugo.

U utorak postupno smirivanje, uglavnom bez kiše te osobito na Jadranu uz sve više sunčanog vremena, ali po nizinama unutrašnjosti i sve češća jutarnja magla. Pritom se temperatura neće bitnije mijenjati, osobito ne dnevna, ali će jutra na kopnu biti hladnija.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Dojam kišovite jeseni nastavit će se i idućih dana. Pritom će tlak zraka u Zagrebu do ponedjeljka biti u padu i biometeorološke prilike biti razmjerno nepovoljne. No, prema sredini tjedna možemo se nadati sunčanijem i stabilnijem vremenu uz jutarnju maglu, a s prestankom bure na Jadranu, nakon još jedne kišne epizode, od srijede i povoljnoj biometeorološkoj prognozi."


U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko- prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geopyhs. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

I u nedjelju ponegdje kiša, ujutro magla, bura pa jugo

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do pretežno oblačno, ujutro mjestimice s maglom. Uglavnom će biti suho ili uz poneku rijetku kap kiše na zapadu. Vjetar slab. Jutarnja temperatura oko 5 °C, a najviša oko 12 °C.

U većinom oblačnoj središnjoj Hrvatskoj mjestimična slaba kiša najvjerojatnija je tijekom noći i ujutro pa opet navečer tako da bi sredinom dana trebalo biti suho, osim možda u Međimurju. Ujutro od 4 do 7 °C, danju do 12 °C.

U gorju oblačno, ponegdje ujutro s maglom, a na sjevernom Jadranu promjenjivo, povremeno s kišom. Puhat će umjerena bura, osobito još prijepodne. More u smirivanju, malo do umjereno valovito. Najniža temperatura od 4 °C u gorju do 14 °C na moru, a danju između 12 i 17 °C.

Toplije će biti u djelomice sunčanoj i uglavnom suhoj Dalmaciji. Danju uz umjereno jugo i južni vjetar i do 21 °C. Ujutro na sjevernom dijelu oblačnije, a ponegdje može biti i bure.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano uz umjeren istočni vjetar i jugo, izraženiji od sredine dana prema otvorenom malo do umjereno valovito moru. Većini ugodno i danju toplo, jutarnja temperatura neće biti niža od 14 °C, a dnevna će biti između 19 i 23 °C."

I početkom tjedna promjenjivo

"Oblačni i kišni ponedjeljak mogao bi u unutrašnjosti Dalmacije opet donijeti obilnu oborinu, a u najvišem gorju i susnježicu. Oborine će postupno prestajati u utorak, u središnjoj Hrvatskoj već prijepodne, prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočnjak čijim će slabljenjem u srijedu ujutro biti i svježije i maglovitije.

Novi će tjedan na Jadranu započeti s kišom, lokalno obilnom u Dalmaciji. Na sjevernom će dijelu djelomice sunčano biti već u utorak, a na jugu prestanak pljuskova i grmljavine tek u srijedu. Puhat će većinom umjerena i jaka bura s olujnim udarima, u Dalmaciji u ponedjeljak i umjereno jugo.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!