U nedjelju promjenjivo te i dalje svježe, uz povremenu kišu, gdjekad i grmljavinu

05.08.2023.

17:56

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Do ponedjeljka promjenjivo, i dalje uz čestu, ponegdje i obilniju kišu i grmljavinu. U nastavku novog tjedna stabilnije i sunčanije, te sve manje svježe, štoviše - mjestimice opet i vruće, osobito na Jadranu.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju promjenjivo te i dalje svježe, uz povremenu kišu, gdjekad i grmljavinu

Galerija
Tomislava Hojsak, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "I u nedjelju na istoku Hrvatske treba računati na povremenu kišu, popodne i pljuskove s grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni vjetar, prolazno s jakim udarima. Sunčanih razdoblja bit će malo, pa će na 22 do 24 °C biti razmjerno svježe.

I u središnjoj Hrvatskoj dosta oblaka te kraća sunčana razdoblja. Kiša će povremeno padati u prvom dijelu dana, a lokalni pljusak moguć je popodne. Na sjeveru će zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar. Dnevna temperatura razmjerno niska: 22 - 23 °C.

Kiše, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavina bit će i na promjenjivo oblačnom zapadu zemlje. U drugom dijelu dana moguće je nevrijeme s jakim i olujnim udarima vjetra. Ujutro i navečer mjestimice jaka bura, a popodne umjeren jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura u gorju oko 20 °C, a na sjevernom Jadranu od 23 do 25 °C.

U Dalmaciji u noći i ujutro duž neverini. Daobale nju će uz promjenjivu naoblaku pljuskovi biti češći u unutrašnjosti, pa će vjerojatno ometati i alkarsku svečanost u Sinju. Na obali i otocima sunčanije, ali ne i posve stabilno. Ujutro će prolazno zapuhati jaka bura, na otvorenom sjeverozapadni vjetar, a popodne umjeren jugozapadni.


I na jugu Hrvatske u noći i ujutro može biti nevera. Posve stabilno neće biti ni tijekom dana, no bit će i dosta sunčanih sati. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo, popodne jugozapadni vjetar. Dnevna temperatura od 25 do 27 °C."

U ponedjeljak još nestabilno pa sunčanije i toplije

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Još u ponedjeljak na kopnu pljuskovi s grmljavinom, češći u istočnim područjima. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a temperatura zraka i dalje će biti osjetno niža od prosječne. Stabilizacija vremena vrlo vjerojatno slijedi u utorak, pa će nakon svježih jutara danju biti sve toplije.

Novi će tjedan i na Jadranu početi uz lokalne pljuskove s grmljavinom, moguće čak izražene. Puhat će umjeren i jak sjeverozapadni vjetar i bura, a temperatura zraka će biti zamjetno niža od prosječnih oko 30 °C. Rast će u utorak i srijedu, uz obilje sunčanih sati.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!