Subota iznadprosječno topla, većinom suha i sunčana, ponegdje i vedra

05.05.2023.

20:59

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Imate li za vikend planove za boravak na otvorenome, prilagodite ih vremenu, koje će za većinu biti uglavnom povoljno i ugodno toplo, nekima možda čak i pretoplo, ali u unutrašnjosti samo do nedjelje poslijepodne. Tada raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, što je uvod u promjenjiviji i manje topao sljedeći tjedan kada će kiša biti razmjerno česta, osobito u kontinentalnom području, dok su na Jadranu pljuskovi najizgledniji od srijede.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Subota većinom suha i sunčana, ponegdje i vedra, te iznadprosječno topla

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U subotu će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano te iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu oko 25 °C. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle.

Mjestimična jutarnja magla moguća je i u središnjoj Hrvatskoj, uz također sunčano vrijeme. Poslijepodne, uz umjeren do jak razvoj oblaka, postoji mala vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Jutarnja temperatura između 8 i 10 °C, a dnevna od 24 do 26 °C.

Umjerenog do jakog razvoja oblaka bit će poslijepodne i u gorju, a u Gorskom kotaru moguć je pokoji lokalni pljusak. Prevladavat će sunčano, ujutro po kotlinama gorskih krajeva uz mjestimice kratkotrajnu maglu. Vjetar slab, ujutro uz obalu burin, danju jugozapadni, prema otvorenome moru sjeverozapadni vjetar. Jutro u gorju još razmjerno svježe, a najviša temperatura od 21 do 23 °C, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre između 22 i 25 °C.

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i najtoplije, uz temperaturu zraka i do 27 °C. Vjetar će biti slab, uz more od sredine dana do umjeren zapadni i jugozapadni.

Vedro ili malo oblačno te ugodno toplo i na jugu Hrvatske, uz slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar te malo valovito more."

Nestabilnije, u novome tjednu i manje toplo


"Veći dio nedjelje na kopnu će proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Poslijepodne raste vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje izraženije, uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od ponedjeljka promjenjivo i nestabilno uz čestu kišu te manje toplo.

Nakon pretežno sunčane i tople nedjelje i na Jadranu početak sljedećeg tjedna donosi promjenjivu naoblaku s kojom raste vjerojatnost za kišu, često u obliku pljuskova, ponajprije na sjevernom dijelu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugo, u utorak i sjeverozapadni.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!