U ponedjeljak jača bura, ali ponegdje još uz oborine

05.12.2021.

17:52

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"I u novom tjednu izmjenjivat će se suha i sunčanija razdoblja s oblačnijima, s oborinama, gdjekad i obilnijima.

Početkom tjedna pljuskova s grmljavinom bit će još na jugu Hrvatske, a slabe su oborine moguće i na istoku unutrašnjosti i u gorju. U zapadnijim krajevima suho i barem djelomice sunčano, ali na kopnu uz hladna jutra, mraz i mjestimičnu maglu. Puhat će često jaka bura s olujnim udarima.

U srijedu jača jugo te ponovno donosi oblake i lokalno izražene pljuskove na sjeverni Jadran te u zapadne krajeve unutrašnjosti kišu, ponegdje i snijeg. Oborina će u četvrtak biti gotovo diljem Hrvatske, mjestimice opet i obilnih, a u petak i subotu još samo ponegdje, uglavnom u južnijim krajevima.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu, a i o najnovijem uspjehu hrvatskih fotografa:

U ponedjeljak jača bura, ali ponegdje još uz oborine

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske proteći uz oblačno vrijeme. Mjestimice još može pasti malo kiše, u višim predjelima i snijega. Popodne su na zapadu moguća kraća sunčana razdoblja. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka od 2 do 4 °C.

U središnjoj Hrvatskoj većinom oblačno, mjestimice još uz slabu kišu i susnježicu, osobito u Banovini i na Kordunu. Kraća sunčana razdoblja moguća su popodne na sjeveru i zapadu. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka od 0 do 5 °C.

U gorju oblačno uz slab snijeg, a na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Još u noći i ujutro moguće je malo kiše, a povremeno pod Velebitom i snijeg nošen vjetrom. Zapuhat će bura i jačati na umjerenu i jaku s olujnim udarima, osobito u Velebitskom kanalu. Temperatura od -3 do 1 °C u gorju, a na moru od 5 do 11 °C.

U Dalmaciji umjereno i pretežno oblačno. Povremena kiša izgledna je južnije od Splita, a u unutrašnjosti i malo snijega. Sunčanih razdoblja bit će više popodne, osobito na sjeveru. Puhat će bura, popodne mjestimice i jaka s olujnim udarima. Temperatura od 6 do 12 °C, ujutro u unutrašnjosti niža.

Na jugu Hrvatske oblačno i nestabilno s lokalno obilnom kišom, ponegdje i s grmljavinom. Ujutro još umjereno jugo, a zatim bura u jačanju, u drugom dijelu dana mjestimice i jaka s olujnim udarima. Temperatura zraka od 9 do 13, ujutro u zaobalju niža."

U utorak još većinom suho pa nova južina i oborine

"Na Jadranu u utorak razmjerno vjetrovito s burom u postupnom smirivanju. Bit će barem djelomice sunčano, a samo na jugu može pasti malo kiše. U srijedu jača jugo, stiže novo naoblačenje, a navečer na sjever kiša, ponegdje i grmljavina. Kiša će u četvrtak opet biti obilna u oblačnoj Dalmaciji.

Na kopnu slijedi kraće stabilnije razdoblje. U utorak će se razvedriti u većini krajeva, pa će srijeda biti djelomice sunčana. Jutra hladna uz mraz, ponegdje i maglu. No, već potkraj srijede novo naoblačenje te kiša i snijeg, češći tijekom oblačnog četvrtka.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!