U subotu većinom bura, kiša češća u južnijim krajevima

05.11.2021.

17:07

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HTV / HRT

"Tijekom vikenda na kopnu uglavnom suho i djelomice sunčano. U ponedjeljak i utorak novo prolazno naoblačenje mjestimice s kišom, a u najvišem gorju ponegdje može pasti i malo snijega. Na Jadranu promjenjivo oblačno, često s kišom, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak i utorak. Puhat će većinom umjerena i jaka bura, a u nedjelju prolazno umjereno jugo.

Sredinom tjedna diljem Hrvatske djelomice sunčano, ali ujutro i prijepodne po nizinama mjestimice s maglom i sumaglicom.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko- prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U subotu većinom bura, kiša češća u južnijim krajevima

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U subotu u istočnoj Hrvatskoj umjereno i pretežno oblačno mjestimice s kišom, osobito u Posavini. Poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Tek ponegdje može pasti i malo kiše, a vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

U gorskim krajevima većinom oblačno, a na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Mjestimice će biti kiše, i to uglavnom poslijepodne i navečer. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, na moru između 7 i 12 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 14 i 17 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu povremeno i jaka bura. Najviša temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 17 i 20 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će pasti najviše kiše, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočni vjetar."

I sljedećih dana promjenjivo

"Na kopnu u nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. U ponedjeljak većinom oblačno povremeno s kišom, a u utorak postupan prestanak kiše, osobito poslijepodne. U noći na utorak i u utorak u najvišem gorju može biti susnježice i snijega. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu u nedjelju djelomice sunčano, a malo kiše može pasti na sjevernom dijelu. U ponedjeljak i utorak promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, a obilnija kiša vrlo je vjerojatna u Dalmaciji. U nedjelju većinom slabo jugo, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura koja će se u utorak proširiti na veći dio obale.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!