I u subotu kiša česta, ponegdje i obilna, moguće i nevrijeme

04.08.2023.

20:14

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tijekom vikenda i u ponedjeljak nestabilno, uz pljuskove i grmljavinu, ponegdje još i olujno nevrijeme, te zamjetno svježije nego prošlih dana, a od utorka stabilnije i sunčanije, uz porast temperature.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u subotu kiša česta, ponegdje i obilna, moguće i nevrijeme

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: emisija "Vrijeme"/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U noći na subotu i prvom dijelu subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno i kišovito. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom, obilnijom oborinom i pojačanim vjetrom. Popodne sa zapada smanjenje naoblake. Puhat će umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura od 22 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije. Prijepodne mjestimice kiša, pa i u obliku izraženijih pljuskova, a u noći može biti i nevremena. Od sredine dana sunčana razdoblja uz sve rjeđu kišu. Slab do umjeren sjeverozapadni vjetar navečer će okrenuti na jugozapadni.


Duž obale sjevernog Jadrana puhat će umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, a podno Velebita ujutro i bura. Na zapadu zemlje promjenjivo s kišom i grmljavinom, češće u gorskim krajevima, no popodne smanjenje naoblake. Najviša temperatura od 21 °C u gorju do 26 °C na otocima.


U Dalmaciji toplije i vrlo nestabilno. Bit će nevera praćenih obilnom oborinom, moguće i pojačanim vjetrom te grmljavinom i tučom. Nevere su vjerojatnije u noći i prijepodne. Zapuhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak koji će navečer okretati na jugo.


Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo s kišom, a ujutro može biti i grmljavinskog nevremena. U drugom dijelu dana kidanje naoblake. Puhat će umjereno i jako jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. More stoga umjereno valovito i valovito."


Do ponedjeljka nestabilno

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

"Iako sunčaniji, još će i nedjelja i ponedjeljak biti nestabilni. Povremeno će padati kiša praćena grmljavinom, ali sve rjeđe. U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeverozapadni vjetar, uz izraženije konvektivne procese u nedjelju i pojačan. Utorak zatim barem djelomice sunčan i bez oborine.

Od idućih dana i na moru će, uz umjerenu buru, utorak biti najsunčaniji. No dotad nestabilni vremenski uvjeti i povremeni pljuskovi. Umjereno jugo i jugozapadni vjetar u nedjelju će okretati na sjeverni i sjeverozapadni, na udare prolazno i olujan.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.


emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!