U nedjelju barem djelomice sunčano i većinom vruće, ali i nestabilno

04.06.2022.

23:05

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Prva lipanjska navala vrućine u većini Hrvatske vrhunac ima tijekom pretežno sunčanog vikenda. Krajem nedjelje sa sjevera će stići malo hladniji i znatno nestabilniji zrak.

Stoga će novi tjedan u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu početi uz pljuskove i grmljavinu, moguće i nevrijeme, a nakon stabilnijeg utorka - u srijedu će opet biti jačih pljuskova, na Jadranu moguće i nevera. U četvrtak pljuskovi vjerojatno uglavnom u Dalmaciji, a slabija kiša u istočnoj Hrvatskoj. Potpunu stabilizaciju ne donosi ni barem djelomice sunčan i opet topliji petak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju barem djelomice sunčano i većinom vruće, ali i nestabilno

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U nedjelju na istoku Hrvatske djelomice sunčano, ali može pasti i malo kiše, i to već od jutra. Iako rijetko - poneki pljusak praćen grmljavinom moguć je sredinom dana u gorju na zapadu. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Jutarnja temperatura oko 19 °C, a najviša dnevna oko 30 °C.

I u često sunčanoj središnjom Hrvatskoj ujutro podjednako toplo, a danju malo manje vruće nego u subotu. Ipak opet sparno, potkraj dana sve nestabilnije, sve češće uz lokalni razvoj oblaka, pljuskove i grmljavinu. U noći na ponedjeljak moguće je i nevrijeme.

Na sjevernom Jadranu prežetno sunčano, a u gorju oblačnije. Malo kiše može pasti danju u gorju, a navečer uz više oblaka i u Istri. Ujutro ponegdje magla. Vjetar najčešće slab, promjenjiva smjera, more mirno. Najniža temperatura oko 15 °C na kopnu, te od 17 do 22 °C na moru. Najviša od 26 do 31 °C.

U Dalmaciji još jedna topla noć uz more, a malo svježija u unutrašnjosti. Danju sunčano i vruće, od 30 do 34 °C, a osvježenje će pružati povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar na otocima i jugozapadni duž obale.

I na krajnjem jugu Hrvatske sunčano i vruće. Povremeno na isturenijim otocima umjerena naoblaka i umjeren sjeverozapadni vjetar. More mirno, prema otvorenome umjereno valovito, temperature od 22 do 25 °C. Podjednake vrijednosti imat će ujutro zrak, a najviša dnevna temperatura zraka bit će od 29 do 34 °C."

Početkom novoga tjedna promjenjivo i svježije

"Osvježenje na kopnu dolazi sa sjevera u noći na ponedjeljak. Izraženiji pljuskovi, grmljavina i moguće nevrijeme uglavnom u prvom dijelu ponedjeljka, pa će popodne i zatim veći dio utorka biti suho i djelomice sunčano. Potkraj utorka sa sjevera nove nestabilnosti koje će se u promjenjivu srijedu proširiti na većinu krajeva.

Na Jadranu uglavnom sunčano, osobito u i dalje vrućoj Dalmaciji. Od utorka na sjeveru pljuskovi, u svježiju srijedu spustit će se i južnije, a moguće su i nevere. Umjerena bura početkom tjedna podno Velebita, drugdje vjetar uglavnom slab, popodne umjeren maestral.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!